Column: Journalisten mogen weer 'law law sani' vragen aan vp
21 Jun 2022, 00:59
foto


Zes lange maanden zijn voorbij gegaan, sinds de relatie tussen vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en journalisten is vertroebeld. Het incident, waarbij journalist Jason Pinas het heeft moeten ontgelden, heeft veel stof doen opwaaien, nationaal en internationaal. Nadat een deel van de journalisten de vp heeft geboycot voor 2 maanden, besloot hij op zijn beurt de journalisten te boycotten en hen niet te woord te staan. Arrogantie ten top!

Op 30 december 2021, na het incident op 14 december met de vp en zijn lijfwachten, zijn twee aan elkaar vastgebonden handgranaten geplaatst onder een auto op het erf van familie Pinas. Het moest kennelijk erop lijken dat mensen rond de vp iets te maken zouden hebben met de handgranaten. Erg doorzichtig! Maar in troebel water is het goed vissen. De daders wilden blijkbaar meer oil & gas op het vuur gooien. Iedereen die echter kan analyseren, wist dat de granaten nooit uit de omgeving van de vp konden komen.

De regering nam het - terecht- hoog op dat ineens handgranaten, die behoren tot gevaarlijke militaire wapens, plots geplaatst zijn onder een auto, nog geen twee meter van het woonhuis. Zelfs de Veiligheidsraad onder leiding van president Chan Santokhi, is bijeen geweest om zich te buigen over deze kwestie. Er is ook terstond een onderhoud geweest tussen de regering (ministers Albert Ramdin & Kenneth Amoksi) en journalisten onder leiding van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Ook toppers van de politie waren aanwezig bij dit onderhoud. Daarna was het stil, geen woord over het resultaat.

Na lang voorbereiden om de verstoorde werkrelatie te herstellen tussen de vp en journalisten, is er gisteren eindelijk een onderhoud geweest tussen de regeringstop en de SVJ. Naast de president was hoofdrolspeler Ronnie Brunswijk ook van de partij. Ook de ministers Ramdin en David Abiamofo zaten aan de vergadertafel van de president. Er is lang en breed gesproken over het incident en de goede werkrelatie die nodig is, opdat journalisten hun werk zonder hindernissen kunnen uitvoeren. Hopelijk komt de volgende maand eindelijk uitspraak van de rechter in de zaak tegen de drie lijfwachten van de vp.

Intussen blijkt dat er allang resultaat is in het onderzoek naar de handgranaten, maar dit is slechts tussen neus en lippen door naar buiten gekomen. Het blijkt dat de handgranaten deel uitmaken van het arsenaal van het Nationaal Leger. Ze waren opgeslagen in de 'bunker' thuis bij ex-president Desi Bouterse. Daar zijn zware wapens, munitie en handgranaten verdwenen. Enkele van de wapens zijn teruggevonden, maar er is tot nu toe weinig openheid van zaken gegeven. Aan de communicatie vanuit de regering met het volk schort er nog veel, ondanks de vele 'communicatie adviseurs' is communicatie ironisch genoeg zoek.

De relatie tussen regering en media zal altijd onder een zekere spanning staan, omdat journalisten het naadje van de kous willen weten. Regeringen hebben vaak moeite met informatie verstrekken over zaken die in kleine kamertjes worden besproken en geregeld. In elk geval is het kruit uit de explosieve handgranaten gehaald. De president en vp horen als wapendragers te weten dat het geweer niet altijd gespannen kan blijven, ook al zijn wakkere journalisten steeds op scherp. Dat is hun job! De vp zal - hetzij schoorvoetend - journalisten weer te woord staan. Hopelijk voelt hij zich niet weer op zijn teentjes getrapt als journalisten hem 'law law sani' komen vragen! Want zelfs op die 'law law sani' vragen heeft hij niet altijd een pasklaar antwoord.

Nita Ramcharan
Advertenties