Dubois: Het is mislukt om Hoefdraad te isoleren
12 May, 00:00
foto
De verklaring van Interpol over de opsporing van ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Hij wordt niet geplaatst op de opsporingslijst van Interpol.


Interpol heeft officieel verklaard dat ex-minister Gillmore Hoefdraad, per 6 mei, niet onderworpen is aan een opsporing. Ook wordt door Interpol geen bericht verspreid dat hij wordt gezocht. Het verzoek van Suriname om hem op de opsporingslijst 'Red Notice' te plaatsen is afgewezen. "Het isolement dat men wilde bereiken van mijn cliënt, is mislukt", zegt zijn advocaat Murwin Dubois in gesprek met Starnieuws.
 
Dubois, en zijn Amerikaanse collega's hebben intussen ook vorderingen ingediend bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten. Hoefdraad zal de inspanningen voortzetten om de Surinaamse autoriteiten verantwoordelijk te houden voor acties die zijn leven en vrijheid onterecht hebben bedreigd, zegt het advocatenteam in een persbericht.

De advocaten stellen dat Hoefdraad doelwit is geworden van onwettige, politiek gemotiveerde aanklachten, sinds de Nationale Democratische Partij de verkiezingen heeft verloren in 2020. De regering zou ten onrechte beleidsbeslissingen die door Hoefdraad te goeder trouw genomen zijn, hebben gecriminaliseerd. Op basis van beschuldigingen die eerder werden afgewezen door De Nationale Assemblee, werd Hoefdraad bij verstek veroordeeld in een zaak waarin fundamentele rechtsbescherming ontbrak, staat in het persbericht van de advocaten van Hoefdraad. 

De vervolging en veroordeling van Hoefdraad zou politiek gemotiveerd zijn en in strijd met de statuten en regels van Interpol. Hij zou het slachtoffer zijn van een politieke vervolging. Deze beslissing bevestigt volgens de advocaten dat Suriname geen bewijs heeft van zelfverrijking, maar toch doorging met beschuldigingen. De beslissing van Interpol is een veroordeling van het rechtssysteem van Suriname. Hoefdraad werd vertegenwoordigd door Meg Hobbins, en haar team bij Grossman Young en Hammond, LLC gevestigd in Washington DC, en Dubois.


Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May