Isaacs: Zero tolerance beleid politie
08 May, 08:45
foto
Brian Isaacs, directeur Operaties van het KPS. (Foto: René Gompers)


Brian Isaacs, directeur Operaties van het Korps Politie Suriname (KPS), kondigt een ‘zero tolerance’ beleid aan om de criminaliteit aan te pakken. Daarbij zullen ook de “rotte appels”, onder wie infiltranten in de eigen organisatie, verwijderd worden. Ondertussen is de zaak waarbij vorig jaar 16.000 euro en meer dan SRD 40.000 bij de administratie van de afdeling Kapitale Delicten was gestolen, nog steeds in onderzoek. Het geld was in beslag genomen bij wijlen Walter Bouterse. Vermoed werd dat het om een ‘inside job’ ging.

Isaacs en een behoorlijk aantal afdelingshoofden hebben vrijdag op een persconferentie uitgelegd hoe het staat binnen het korps. Er is aangeven dat er hard gewerkt wordt om in 6 maanden de opdracht van de regering te voltooien; om via het Interim Management Team (IMT) het korps gereorganiseerd, verbeterd en versterkt te krijgen, nationaal en internationaal.

Zo zijn er enkele veranderingen aangebracht om het werk efficiënter te maken wordt er op de persconferentie meegedeeld. De verbeteringen hebben er ook toe geleid dat er meer zaken zijn opgelost. Er volgen binnenkort besprekingen met de Frans-Guyanese gendermerie en de Braziliaanse federales.

De afdelingshoofden hebben aangegeven met welke zaken ze te maken hebben zoals drugsvangsten, berovingen, moorden, illegale goudzoekers, illegale wapens,  mensenhandel, diefstallen.  Daaruit is af te leiden dat ook in Suriname de georganiseerde misdaad heerst die in sommige gevallen ook nog grensoverschrijdend is terwijl in eigen land neemt criminaliteit ergere vormen aan.

“We zijn gekomen op het punt van ‘zero tolerance’ beleid dat gevoerd zal worden,” deelt Isaacs mee. “Dat houdt in dat wij onze bevoegdheden die ons wettelijk zijn gegeven, nu meer zullen uitoefenen. Toezicht en controle. Handhaving met alle tot ons ten dienste staande middelen om het veiligheidsgevoel te bevorderen.” Informatie doorspelen aan de politie is belangrijk hierbij, geeft hij aan. Daarom roept de KPS de hulp in van de samenleving en de media. Ondertussen is er een 'most wanted list' uitgebracht.

President Chan Santokhi heeft vaker opgemerkt dat de criminaliteit op belangrijke plekken is geïnfiltreerd. Isaacs: “Over de infiltratie in de politie organisatie. Het IMT maakt zich hard om de rotte appels die er zijn, uit het korps te verwijderen. Daar gaan we voor, er is mandaat voor gegeven, dat is wat we moeten doen. We zijn crimefighters. Crime fighten doe je met integere medewerkers.” Er is een werkgroep ingesteld om dit probleem op te lossen. “Wees u ervan verzekerd, het is ook een opdracht aan het IMT om de rotte appels eruit te halen.”
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July