Criminele organisaties bedreigen ook milieu en hulpbronnen
23 Apr 2022, 02:54
foto
Francesca Caonero van UNODC zegt dat de High Level Security Conference heeft beantwoord aan de verwachtingen.


Francesca Caonero van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) concludeert dat transnationale criminele organisaties zich niet alleen richten op drugssmokkel en mensenhandel. Zij heeft deelgenomen aan de tweedaagse High Level Security Conference in Paramaribo. De criminele organisaties diversifiëren hun praktijken, waarbij er schade wordt aangericht aan milieu en natuurlijke hulpbronnen die van belang zijn voor de ontwikkeling van landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Caonero is regional coordinator van de Global Maritime Crime Programme on Border Management van de UNODC.

Grensbewaking en -management is een van de voornaamste preventiemaatregelen tegen transnationale georganiseerde misdaad, meent Caonero. Dit aspect is ook als een van de belangrijkste onderwerpen aan de orde gekomen tijdens de conferentie. De UNODC wil onder meer aan grensbewaking bijdragen via gespecialiseerde programma’s. Een van deze programma’s behelst het tegengaan van smokkel van wilde dieren, milieucriminaliteit en piraterij. Volgens Caonero vereist de aanpak ook een gedegen onderzoek, vooral vanwege het feit dat de criminele organisaties hun praktijken niet alleen beperken tot drugs- en mensensmokkel. Zij diversifiëren hun handelingen zodanig dat die van invloed zijn op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen die van belang zijn voor de ontwikkeling van landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Caonera zegt in gesprek met de Communicatiedienst Suriname dat de conferentie aan de verwachtingen heeft voldaan. De verschillende thema’s konden uitgebreid behandeld worden vanuit een regionaal en internationaal perspectief. De bijeenkomst heeft dan ook heel wat perspectieven gebracht voor participanten. De UNODC-functionaris merkt op dat niet alle landen zich bewust zijn van de dreigingen van transnationale georganiseerde misdaad en ook geen duidelijke visie hebben over hoe ondersteuning te verkrijgen c.q. vragen van regionale en internationale partners. Tijdens de conferentie is, stelt Caonero, de bereidwilligheid gebleken om samen te werken en elkaar te ondersteunen in het veilig houden van elkaars gemeenschappen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April