China vliegramp: Berging verkoolde persoonlijke bezittingen
22 Mar 2022, 13:50
foto
Zoek- en reddingswerkers die op de hellingen bij de crashlocatie speuren, zijn nog niet gestuit op overlevenden of menselijke resten. (Foto: Reuters)


Reddingswerkers hebben op de plaats van een vliegtuigcrash in Zuid-China verbrande wrakstukken en persoonlijke bezittingen van de inzittenden gevonden. Er is echter geen teken van overlevenden. China Eastern-vlucht MU5735 vervoerde 132 mensen toen het van 30.000 voet (9.100 meter) de heuvels in Guangxi in dook. De oorzaak van de crash van de Boeing 737-800 wordt onderzocht. Hulpwerkzaamheden werden bemoeilijkt door moeilijk terrein.

Er is een vloedstroom van verdriet geweest in China, waar de families van de passagiers van het toestel in spanning wachten op nieuws. Hoewel de zoektocht naar overlevenden doorgaat, is er geen bericht dat er nog iemand levend is gevonden, terwijl noch de lokale media, noch de autoriteiten hebben gemeld dat er menselijke resten zijn gevonden.

Honderden hulpverleners zijn naar de crashlocatie in Wuzhou gestuurd om de steil beboste hellingen te doorzoeken waar het puin van de crash was verspreid.

Reddingswerkers hebben tot nu toe delen van het wrak van de 737 gevonden. Staatsomroepen toonden beelden van de verkoolde resten van brieven, tassen, portemonnees en identiteitskaarten van de inzittenden.

Ondertussen hebben de families en vrienden van de 123 passagiers en negen bemanningsleden zich verzameld bij zowel het vertrekpunt als het aankomstpunt van de vlucht. Familieleden bezoeken de kantoren van China Eastern in de provincie Yunnan en wachten op de internationale luchthaven van Guangzhou.

De vlucht van China Eastern Airlines vanuit Kunming, de hoofdstad van Yunnan, zou maandagmiddag in Guangzhou landen. China Eastern heeft al zijn Boeing 737-800's aan de grond gehouden en een hotline opgezet voor mensen die informatie zoeken over degenen die aan boord waren.

De autoriteiten moeten passagiers en bemanningsleden nog identificeren, maar sommige familieleden hebben met lokale media gesproken of hun verdriet online gedeeld.

Een vrouw meldde het verlies van haar pasgetrouwde man op haar WeChat-account. Haar eerdere berichten bevatten video's van de vakantiereizen van het paar.

Andere passagiers waren een groep van zes mensen, waaronder een tiener, die op weg waren naar Guangzhou om een ​​begrafenis bij te wonen, meldde een lokale krant.

Een andere geïnterviewde vrouw zei dat haar zus en goede vrienden deel uitmaakten van die groep, eraan toevoegend dat ze ook op de vlucht was geboekt, maar uiteindelijk overschakelde naar een eerder vliegtuig. "Ik voel me erg gekweld", vertelde ze aan Jiemian News.

Reuters citeerde een man op de luchthaven die zei dat hij de collega was van een passagier genaamd Tan. Nadat hij had bevestigd dat Tan aan boord was, moest hij het nieuws aan de familie van Tan doorgeven. "Ze snikten. Zijn moeder kon niet geloven dat dit was gebeurd", vertelde hij aan het persbureau. "Haar jongen was pas 29 jaar oud." Hij voegde eraan toe dat er regelingen werden getroffen door de luchtvaartmaatschappij om gezinnen naar de crashlocatie in Wuzhou te brengen.

Op de foto's is te zien hoe radeloze families wachten in een afgebakend gebied op de luchthaven van Guangzhou, geholpen door personeel van de luchtvaartmaatschappij.

Vliegtuigresten zijn te zien op de plaats waar een Boeing 737-800-vliegtuig van China Eastern Airlines dat van Kunming naar Guangzhou vloog neerstortte, in Wuzhou, in de autonome regio Guangxi Zhuang, China. (Foto: Reuters)

Vlucht MU5735 was al meer dan een uur in de lucht en naderde zijn bestemming toen het plotseling van zijn kruishoogte naar beneden stortte.

Chinese staatstelevisiezenders hebben beelden uitgezonden waarop te zien is dat een toestand bijna recht naar de grond duikt. De beelden zijn gemaakt door een dashcam van een auto. Uit gegevens van vluchttrackers blijkt dat het Boeing 737-800-jet in drie minuten duizenden meters is gedaald.

Volgens FlightRadar24 kruiste het vliegtuig op 29.100 ft (ongeveer 9.000 m), maar twee minuten en 15 seconden later werd het geregistreerd op 9.075 ft. De laatste informatie over de vlucht toonde aan dat deze eindigde om 14:22 lokale tijd, op een hoogte van 3.225 voet.

Luchtvaartexperts zeggen dat het Boeing 737-800-model een sterk veiligheidsrecord heeft, met duizenden in dienst over de hele wereld. Het vliegtuig dat neerstortte was nog geen zeven jaar oud.

Van onderzoekers wordt verwacht dat ze naar verschillende mogelijke oorzaken kijken, waaronder opzettelijke actie, fouten van de piloot of technische problemen zoals een structurele storing of een botsing in de lucht.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April