Chinees passagierstoestel neergestort
21 Mar 2022, 10:30
foto
Een bestandsfoto uit 2015 van de neergestorte Boeing 737-800 van China Eastern Airlines.


Een Chinees passagiersvliegtuig met 132 mensen aan boord is neergestort in een beboste heuvel in het zuiden van China. De Boeing 737-800 van China Eastern Airlines vloog van Kunming naar Guangzhou toen het neerstortte in de provincie Guangxi en in brand vloog.

Het aantal slachtoffers en de reden van het ongeval zijn nog niet bekend. Reddingswerkers hebben geen tekenen van overlevenden gezien.

Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben over het algemeen een goede staat van dienst op het gebied van veiligheid - het laatste grote ongeval vond 12 jaar geleden plaats.

De crash veroorzaakte een schok in China, waar president Xi Jinping een onmiddellijk onderzoek heeft gelast om de oorzaak vast te stellen. China Eastern Airlines heeft naar verluidt al zijn 737-toestellen aan de grond gehouden.

Vluchtvolggegevens suggereerden dat het vliegtuig snel hoogte verloor van zijn kruishoogte voordat het de grond raakte. Op de plaats van het ongeval zouden meer dan 600 hulpdiensten aanwezig zijn. De brandweer was als eerste ter plaatse en wist een door het ongeval veroorzaakte brand in de heuvels te blussen.

Op beelden gemaakt door lokale dorpelingen en gedeeld op Chinese sociale media - en door staatsomroepen - was te zien dat er vuur en rook was van de crash, en vliegtuigresten op de grond.

Luchtveiligheid en luchtvaartnormen in China zijn de afgelopen decennia enorm verbeterd na een reeks ongevallen in de jaren negentig en crashes zoals deze zijn nu zeer zeldzaam. Het laatste grote vliegtuigongeluk in het land was in augustus 2010, toen een vlucht uit Harbin tijdens mistig weer neerstortte in het noordoosten van Yichun, waarbij 42 mensen omkwamen.

China Eastern heeft een hotline opgezet voor mensen die informatie zoeken over de inzittenden. Het heeft zijn logo op zijn Weibo-account grijs gemaakt en ook zijn website in zwart-wit veranderd in een duidelijk teken van rouw.

De staatsmaatschappij is een van China's grote drie luchtvaartmaatschappijen, samen met China Southern en Air China. De Chinese Civil Aviation Administration zei dat het ook zijn onderzoekers ter plaatse had gestuurd.


Vlucht MU5735 verliet Kunming om 13:11 uur lokale tijd en zou om 15:05 in Guangzhou aankomen.

Vluchttrackingsites melden dat het vliegtuig iets meer dan een uur in de lucht was en zijn bestemming naderde toen het neerstortte in Wuzhou, een groen, heuvelachtig gebied dat in deze tijd van het jaar onderhevig is aan gemengd weer, aangezien China zijn jaarlijkse overstromingsseizoen ingaat. Het weer was bewolkt, maar het zicht was naar verluidt goed op het moment van het ongeval.

Het vliegtuig viel in drie minuten duizenden meters naar beneden, zo bleek uit gegevens van de vluchttracker. Volgens FlightRadar24-gegevens kruiste het vliegtuig op 29.100 voet, maar twee minuten en 15 seconden later werd het geregistreerd op 9.075 voet. De laatste informatie over de vlucht toonde aan dat deze eindigde om 14:22 lokale tijd, op een hoogte van 3.225 ft.

Volgens trackerwebsites was het Boeing 737-800-vliegtuig zeven jaar oud. Het is het voorlopermodel van de Boeing 737 Max-lijn, de vliegtuigen die betrokken waren bij dodelijke crashes in Indonesië in 2018 en Ethiopië in 2019. China verbood dat model na die crashes.

Boeing heeft een verklaring afgegeven over de crash van MU5735 en zegt: "We zijn op de hoogte van de eerste mediaberichten en werken eraan meer informatie te verzamelen."
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April