Petitie over principiële bezwaren tegen grondconversie
10 Mar 2022, 12:41
foto
PALU-ondervoorzitter Henk Ramnandanlal (rechts) licht de bezwaren tegen grondconversie toe. Links Assembleevoorzitter Marinus Bee.


A20, DOE, PALU en Amazone Partij Suriname hebben woensdag in een petitie aan Assembleevoorzitter Marinus Bee hun principiële bezwaren kenbaar gemaakt over de wetswijziging 'Grondconversie' en de 'Zegelwet'. De wet is eerder in behandeling genomen, maar er zijn ernstige bezwaren vanuit de oppositie én de coalitie. Bee merkte bij de aanbieding op dat de argumenten die de politieke partijen aandragen, ook aangekaart zijn tijdens de discussies. De ontwerpwetten zijn op de operatietafel, legde hij uit. Het kan best ook gebeuren dat 'de patiënt' het niet haalt. De petitie van de buitenparlementaire politieke partijen zal naar alle leden gaan, dus ook de commissie van rapporteurs.

De indieners van de petitie willen dat president Chan Santokhi het door ex‐president Desi Bouterse opgemaakt Staatsbesluit ter uitvoering van artikel 13 van Decreet Uitgifte Domeingrond en door president Santokhi inwerking gesteld per 2 september 2020, intrekt. Dit Staatsbesluit legaliseert grondcorruptie en is niet in het belang van het volk. "Wij roepen u op om uw invloed aan te wenden voor het ontwikkelen van een breed maatschappelijk gedragen visie wat we met grond willen en hoe we grond in de toekomst willen inzetten in de ontwikkeling van ons land", stellen de indieners.

- Er moet gewerkt worden aan wettelijk vastgelegde bestemmingsplannen. Daarmee is te voorkomen dat grote - vruchtbare gebieden steeds meer worden verkaveld voor bebouwing en bewoning.
‐ Zorg ook dat grondhuur overdrachten sneller plaatsvinden.
‐ Maak ook wetten om onbenutte gronden in handen van speculanten, sneller te kunnen intrekken om deze te kunnen inzetten in de productie en werkgelegenheid voor jongeren.
‐ Verbeter de inning van canongelden en vermogensbelasting die blijvende inkomsten voor de Staat betekenen.
‐ Erken de grondrechten van de inheemsen en in stamverband levende gemeenschappen in het binnenland en betrek deze gemeenschappen bovendien in de ontwikkeling van ons land.

Grondconversie heeft volgens de indieners niets te maken met het belang van het volk, maar met het bevoordelen van een kleine groep vrienden en familie of partijgenoten om grootgrondbezitter te worden en zich te verrijken. "Wij verzoeken u ook om de grondrechten van de inheemse bevolking en de in stam verband levende bevolking in het binnenland los te koppelen van de voorgenomen wetswijzigingen om grondconversie mogelijk te maken. De mogelijkheid van grondconversie zal namelijk in de toekomst een grote bedreiging vormen voor de grondrechten die u nu wenst in te stellen. Tot slot roepen wij u op om samen met het volk zich te verzetten tegen een brutale grondroof in voorbereiding aangevoerd door de VHP‐fractie", zeggen de politieke partijen en de maatschappelijke groepen in een open brief aan de Assembleevoorzitter.

U kunt de petitie hier downloaden.
pdf-icon.gif Grondconversie_protest_manifest.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May