Leiders of Lijders?
05 Mar 2022, 12:38
foto


Als burger volg ik de politieke situatie in dit land reeds jaren en ik vraag mij af als wij als volk leren. Vanuit mijn invloedsfeer doe ik wat ik kan. In mijn artikel geschreven in 2015 Winnaars of verliezers in de politiek, heb ik in mijn analyse een aantal zaken aan de kaak gesteld en ik vraag mij na 6 jaren in gemoede af: Leren wij wel als Surinaams volk, want leren is in essentie verandering van gedrag. En jou gedrag is wat je doet volgens de bekende leraar Ben Tiggelaar. Wij hebben op school geleerd dat je door schade en schande wijs wordt, ik krijg het gevoel dat dit juist omgekeerd is in ons land.

Mijn vraag is: zijn wij zo gemakkelijk beïnvloedbaar dat wij zo tam geleid kunnen worden in een machtsstrijd tussen politieke vrienden? Ik praat over politieke vrienden, omdat ik niet geloof in politieke vijanden in Suriname. Nadat het volk is opgejut zie ik de 4 musketiers (Bek en Nek, Bigi Bravo, Sheriff en Baas) zoals men het in politieke podiumtaal hanteert, keer op keer lekker zitten met een lekkere Surinaamse dyogo en zeggen: “Un kies den baka, na mi beurt now”.

Volgens een bekende wetenschapper Bloom hebben mensen 2 niveaus van denken. Het zogenaamd lager denken: onthouden, begrijpen en toepassen alsmede het hoger denken waarbij men gaat leren om te analyseren, evalueren en creëren of innoveren. Dit heeft niets te maken met schoolopleiding, omdat zoals wij al gemerkt hebben: ´Leri né puru don. Hoger denken betekent dat wij op een eerlijke wijze elkander in de ogen aankijken en afvragen als dit ons Suriname is dat wij willen over 5 á 10 jaren en wat de oorzaken zijn waarom we blijven in deze rotzooi.
Wat willen wij als Surinamers?

Het is heus niet zo moeilijk denk ik; betaalbaar eten, huisvesting, werkgelegenheid, goede gezondheidszorg, goed onderwijs, veiligheid etc . Volgens de theorie van Maslov is dit het prille begin alvorens een mens/organisatie of land zich echt kan gaan ontwikkelen op een hoger niveau. Ik vraag mij hoegenaamd af, hoe onze politieke leiders dit volk willen leiden als zij niet hebben kunnen zorgen voor de meest basale zaken in de afgelopen 60 tot 70 jaar. Bij leiderschap gaat het om mensen, niet alleen om bruggen, fly-overs, treinen, moderne markt, gas en olie en al dat soort zaken. Dezelfde problemen die wij hadden toendertijd, hebben wij nog steeds. Dit volk is nog steeds in survival mode en zo kan je geen ontwikkeling brengen. Het Surinaamse volk lijkt wel een volk in de woestijn, met een belofte van een beloofd land (17e rijkste land ter wereld), die blijft rond dwarrelen in de woestijn in de hoop ooit het beloofde land te zullen bereiken op instructie van hun leiders.

Verandering in denken bepaalt onze toekomst!
Duurzame verandering in dit land begint niet bij politieke partijen, het begint bij ons als Surinaams volk. Wij moeten eisen stellen aan onze leiders en dat begint met jouw eigen visie over de toekomst van jouw land. Laten wij emotioneel intelligent worden door te beseffen wat voor effect uitspraken van leiders hebben op ons. Dit kan alleen doordat wij op een bijkans pijnlijke en meedogenloze wijze doen aan zelfreflectie en onszelf afvragen wil ik veranderen?

Willen wij veranderen als volk? Mijn advies:
1. Wij moeten leren om de afgelopen periode goed te analyseren, namelijk hoe komt het dat politici ons zo gemakkelijk kunnen pakken om voor hun te stemmen? Is het dat ze veel op onze emoties werken en zo ons verstand uitschakelen?

2. Wij moeten evalueren en onszelf afvragen wat onze waarden en normen zijn. Wat vinden wij belangrijk en wat hebben wij gedaan om datgene wat wij belangrijk vinden ook te realiseren? Zijn wij gewoon stemvee of bepalen wij werkelijk de koers?

3. Wij moeten een nieuw Suriname creëren door met elkander te praten, eisen te stellen aan leiders en een nieuwe paradigma of manier van denken creëren. Het oude denken past niet meer. Geen nieuwe wijn in oude zakken of oude denkpatronen er op na houden. Ook al ben je lid van NDP, VHP, ABOP, PL, NPS, BEP, Strei, A20, DOE, PALU, DA'91, DNW, HVB, VVD, PRO/APS, SDU, SPA of DRS etc. Het gaat nog steeds om één land en één volk. Suriname en de Surinamers, het gaat om ons Suriname!
De vraag is:  Ben ik een leider of een lijder?

Orlando Olmberg
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May