Somohardjo: Staatsadviseur verdeelt geen Bazo-pasjes
01 Mar 2022, 16:51
foto
Minister Bronto Somohardjo gaat in op de verzekeringspasjes in De Nationale Assemblee.


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft vandaag in De Nationale Assemblee glashard ontkend dat staatsadviseur Paul Somohardjo Bazo of BZV-pasjes verdeeld in Nickerie. "Het is een pertinente onwaarheid", stelde de minister. Hiermee ging de minister in op felle opmerkingen die gemaakt waren door vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, en Mahinder Jogi. Sharman zei dat hij de wet op de operatietafel wil en dat de verantwoordelijkheid hierover naar Volksgezondheid moet.

Somohardjo wees het college er op dat bij het aantreden van de regering er een vervuild politiek bestand overgenomen is. Er is een screening gemaakt van de verzekeringspasjes. De achterstand is ingelopen. De minister zegde toe dat de volksvertegenwoordiging het bestand krijgt. Er wordt ook gewerkt aan decentralisatie. Er is een kantoor vanmorgen in Saramacca geopend.

De minister noemde enkele cijfers over de aanvragen en de afhandeling ervan. In Nickerie zijn er in 2020 ruim 12.000 aanvragen geweest, waarvan nog 500 beoordeeld moeten worden. Van de 30.000 aanvragen in Wanica moeten nog 1.800 worden verwerkt.

Meerdere ministeries zijn verantwoordelijk voor de verzekeringspasjes. Het gaat om Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid, Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Besluiten worden niet op eigen houtje genomen, benadrukte Somohardjo. Er vindt ook afstemming plaats met de Onderraad. Besluiten worden volgens de bewindsman in collectief verband genomen.

Somohardjo vindt het misplaatst dat gesteld is dat de minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting niet capabel is. Dan zou de minister van Volksgezondheid ook een brevet van ongeschiktheid krijgen. Na de mededelingen van de minister werd deze kwestie afgehamerd. Voor verdere beleidsdiscussie hierover verwees voorzitter Marinus Bee naar de begrotingsbehandeling.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May