Reactie: Van crisis, naar crisis van Raymond Sapoen!
26 Feb 2022, 10:38
foto


De koers naar een bijna onvermijdelijk politieke crisis is niet mijn uitgangspunt geweest. Op een vraag van de eigenaar tevens programmamaker  van het mediahuis LIM FM in het kader van een discussie, over de mogelijkheid of de president (lees V.H.P.) de ABOP als fractiegenoot uit de regering kan zetten, heb ik als volgt gereageerd.

Omdat de beantwoording van zo een vraag je logischerwijs terugvoert naar de vigerende grondwet van de Republiek Suriname, waarvan de werking van de democratie afhankelijk is, en niet van 42 jaar Revo. Wat heeft dat daarmee  te maken. Het betreft hier een staatsrechtelijk conflict tussen de coalitiepartners (D.N.A.) en de regering.
Vandaar dat bepalingen binnen de grondwet relevant zijn. Wij hebben geen enkel wonderlijke constructies uit de kast gehaald zoals Sapoen beweert. Je begrijpt het of je begrijpt er geen snars van. Na de tekst van de artikelen 74, 83 en 181 in causaal verband te hebben ontleed, kan je tot beantwoording komen.

Vanuit het uitgangspunt van de vraagstelling ben je dan genoodzaakt de verhoudingen binnen D.N.A. te positioneren in fracties. Met de grondwet in de hand, hebben wij aangetoond dat de V.H.P. als grootste fractie (20 zetels van de 51 zetels) in staat is een besluit te nemen tot het tussentijds doen aftreden van de vicepresident. Daartoe zijn de artikelen 74 en 181 binnen het systeem toereikend. Dat hebben wij in detail uitgelegd. In dit kader is krachtens de grondwet op dit moment alleen de V.H.P. in staat binnen De Verenigde Volksvergadering (VVV) bij een derde stemming met gewone meerderheid die goedkeuring te verkrijgen en de ABOP niet.

In de huidige constellatie is staatsrechtelijk de N.D.P. de enige aangewezen partij om rust te brengen in onze Nationale Assemblee. Maar omdat in Suriname ons democratisch gehalte zo laag is en ons denkniveau zo middelmatig, zien de meeste speculatieve politici spoken bij dag. Ze zijn niet in staat rationeel en met ons eigen gekozen constitutie te werken en te handelen.

Wij zijn meester in het uitkraaien van onzin, bijvoorbeeld “het volk heeft de N.D.P. afgewezen”. Volgens de verkiezingsuitslag is de N.D.P. met 16 zetels de meest aangewezen fractie in De Nationale Assemblee die orde op zaken kan stellen.  Dit is de harde staatsrechtelijke realiteit.
Maar helaas, we  zijn nog lang niet zover. Ten slotte, voor de duidelijkheid, ik hoef met niemand zoete broodjes te bakken. Niemand. Wat ik doe is DESGEVRAAGD.

Eugène van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May