Bolivia: Rechter keurt ziekenhuisopname Áñez goed
21 Feb 2022, 17:30
foto
Demonstranten bij de gevangenisingang vertraagden de verplaatsing van de voormalige Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez naar het hospitaal.


De voormalige Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez is volgens haar advocaten "in kritieke toestand" in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hongerstaking die ze tien dagen geleden begon. Áñez staat onder preventieve arrestatie terwijl ze wordt berecht voor het schenden van de grondwet om het presidentschap te claimen en voor misdaden tegen de menselijkheid terwijl ze aan het roer van het land stond.

Rechter Franklin Siñani had toegestaan ​​dat Áñez werd overgebracht van de Miraflores-gevangenis naar La Paz's Hospital de Clínicas "totdat haar gezondheid is hersteld." Maar volgens de uitspraak van de magistraat was het aan de gevangenisautoriteiten om Áñez over te brengen naar de medische faciliteit.

Echter, groepen demonstranten die banden zouden hebben met de heersende Movement Towards Socialism (MAS), hielden demonstraties buiten het gevangenisgebouw, wat de overbrenging van Áñez naar het ziekenhuis vertraagde. De demonstranten identificeerden zichzelf als "slachtoffers" van Senkata (een van de misdaden tegen de menselijkheid waarvoor Áñez terecht staat) en vielen Áñez' dochter Carolina Ribera aan bij de gevangenispoorten.

"Mijn moeder is alleen en valt flauw, ze wordt lastig gevallen door de gevangenisdirecteur die haar overplaatsing naar het ziekenhuis verhindert, zoals de rechter beval! Ze sloegen me uit de gevangenis, hordes agenten duwen de advocaat van mijn moeder en mij!” , twitterde Rivera.

Het Boliviaanse dagblad El Deber benadrukte ook dat politieagenten niets deden tegen de demonstranten die schreeuwden dat ze de voormalige president, Jeanine Áñez, niet zouden laten vertrekken.

"Ze verkeert in kritieke toestand", vertelde Norka Cuellar, een van de advocaten van Áñez, aan verslaggevers. Cuellar legde ook uit dat de voormalige interim-president "uit balans raakte" tijdens een virtuele hoorzitting donderdag, ondanks "vijf artsen die probeerden haar in een geschikte staat te brengen om de hoorzitting voort te zetten".

Tegen de tijd dat Áñez werd gearresteerd, had ze al aan gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en depressie, waarvoor ze zelfs haar arm verwondde en verklaarde dat ze niet langer wilde leven.

Áñez heeft volgehouden dat ze een politieke gevangene was in een land dat "een bijna middeleeuws en totalitair tijdperk" doormaakt.
Advertenties