Honduras: Ex-president bij eerste uitleveringshoorzitting
17 Feb 2022, 20:39
foto
De Hondurese ex-president Juan Orlando Hernandez (tweede van links) bracht de nacht door in politiehechtenis en zal worden vastgehouden op een speciale politiebasis tot zijn volgende hoorzitting op 16 maart. (Foto: AFP)


Met handen en voeten in de boeien arriveerde de voormalige Hondurese president Juan Orlando Hernandez woensdag bij zijn eerste uitleveringshoorzitting. Hij werd ontvangen door tientallen onstuimige fans en critici van wat zij zijn narco-dictatuur noemden.

Hernandez regeerde de Midden-Amerikaanse natie acht jaar tot vorige maand en wordt nu geconfronteerd met een Amerikaans uitleveringsverzoek dat dinsdag is uitgegeven. Het verzoek moet ertoe leiden dat hij voor de Amerikaanse rechtbanken wordt aangeklaagd voor drugshandel.

"Je bent niet alleen! Er is een grote politieke partij die je steunt', zei een aanhanger van de rechtse Nationale Partij van Hernandez tegen de lokale omroep TSI.

Er brak een handgemeen uit tussen zowel aanhangers als critici voor het ministerie van Justitie waar de hoorzitting van Hernandez plaatsvond. Er was gehaal en getrek, geduw en er werd met stenen gegooid. Maar de politie was er snel bij om de gemoederen uit elkaar te halen.

Volgens justitiewoordvoerder Melvin Duarte heeft de rechter die toezicht houdt op de uitleveringszaak een hoorzitting gepland op 16 maart. De rechter beval dat Hernandez tot dan vast moest blijven op een speciale politiebasis.

Hernandez (53) werd dinsdag gearresteerd door de politie, in een spektakel dat live op de lokale televisie werd uitgezonden, nadat de ex-president en voormalige bondgenoot van Washington zijn medewerking had toegezegd.

Volgens een document van de Amerikaanse ambassade zou Hernandez deel uitmaken van een operatie om enorme hoeveelheden cocaïne van Colombia en Venezuela via Honduras naar de Verenigde Staten te vervoeren. Het document beweert verder dat hij miljoenen dollars aan steekpenningen heeft ontvangen in ruil voor het bieden van bescherming aan mensenhandelaars.

Hernandez heeft alle wandaden ontkend en heeft eerder geprobeerd het bewijsmateriaal van de aanklagers te belasteren, terwijl hij ook zijn eerdere steun van Amerikaanse functionarissen benadrukte. Vorig jaar veroordeelde een Amerikaanse rechter de broer van Hernandez tot levenslang plus 30 jaar in een grote cocaïnehandelzaak.

"Ja, dat hebben we gedaan! Ja dat deden we! Ze nemen de corrupte narco-dictator", zei een lid van de linkse Libre-partij van de nieuwe president Xiomara Castro, die zijn naam alleen als Manuel noemde.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April