Parmessar: Wat kost het HPSG-debacle het land?
11 Feb 2022, 16:42
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar


NDP-fractieleider Rabin Parmessar wil weten wat het debacle met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) Suriname zal kosten. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat deze kwestie nog steeds niet van de baan is. De  overeenkomst moet nog worden ontbonden. Dit moet juridisch nog worden afgewikkeld. Parmessar brengt in herinnering dat drie ministers de overeenkomst hebben getekend. Dit kan niet zonder consequenties blijven, want de Staat wordt in schulden gestort.

"Wie wordt aan de Surinaamse zijde verantwoordelijk gehouden voor met name de financiële schade? Wie is de advocaat van Suriname in deze kwestie? Was die advocaat al betrokken in eerdere instantie? Hoe heeft de Staat de nietigheid ingeroepen?". Parmessar wil dat documenten worden overgelegd. Hij wil ook weten wat is de reactie van HPSG? Voor welk deel van het HPSG project was de Staat een contractuele partij?

In het persbericht van de regering staat dat de nietigheid van overeenkomst met het Deense bedrijf is ingeroepen. "Maar de overeenkomst is getekend met HPSG Suriname", stelt Parmessar. De NDP heeft diverse malen gewezen op dat het niet om een goede deal gaat en dat er te weinig onderzoek vooraf is gedaan. Hij had ook gevraagd in De Nationale Assemblee om de overeenkomst goed te bestuderen en na te gaan waar Suriname voor verantwoordelijk is en wat de ontbindingsclausule is. Welke verplichtingen heeft de Staat, waarvoor heeft het land zich gecommitteerd?

Parmessar merkt op dat het is begonnen met de intake. Er is nergens een studie gepresenteerd. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft steeds gezegd dat honderden mensen in de rij staan om te investeren. Tot nu toe is er niks gerealiseerd. "In elk geval gaan de ministers die verantwoordelijk zijn voor deze overeenkomst niet vrijuit want er kan niet zo omgegaan worden met de schaarse middelen van de Staat", benadrukt de volksvertegenwoordiger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May