Column: Vakbeweging moet niet AAN rijkelijk gedekte tafel zitten
25 Jan 2022, 00:59
foto
Wie boven de SRD 12.000 per maand verdient, bespaart iets meer, want de 10% solidariteitsheffing is van de baan.


Broodnodige broden worden met de dag duurder en ondanks de geblazen lucht erin, zijn ze toch nog kleiner. Kaas en boter zijn niet te betalen. De ontwaarding van de SRD is nog steeds gaande. De inflatie in 2021 zal zeker boven 60% uitkomen. Het is duidelijk merkbaar dat je met het geld steeds minder kan kopen. Je moet stressbestendig zijn als je bij de kassa staat, nadat je de noodzakelijke goederen een paar keer hebt bekeken op de schappen, voordat ze in het mandje belanden.

Velen hadden hoge verwachtingen van de belastingverlichting. Mensen die een brutosalaris ontvangen tot SRD 4.000, hoeven geen belasting te betalen. De belastingschijven zijn ook wat verruimd. De Staat zal SRD 400 miljoen per jaar minder aan belasting innen, heeft fiscalist Roy Rijger uitgelegd aan de vakbeweging. Maar de individuele portemonnee zal weinig verlichting merken, want de inflatie is veel hoger dan de besparing.

De EBS-bond heeft in Ravaksur-verband SRD 10.000 neergeteld voor een belastingvoorstel. De bond van de leden die tot de beter betaalden horen, had blijkbaar gedacht dat de hogere lonen meer korting zouden krijgen. Tot een bedrag van SRD 12.000 per maand is de maximale verlichting slechts SRD 686, goed voor twee pakken pampers voor gezinnen met baby's. En met SRD 4.000 komen zelfs alleenstaande mensen niet meer uit. Zeker niet als ze ook nog huishuur, stroom en internet moeten betalen. De armoedegrens is nog steeds niet vastgesteld en het minimale uurloon is eveneens niet berekend.

Werkers zijn duidelijk niet tevreden, want de loononderhandelingen voor ambtenaren zijn nog niet eens begonnen. De eerste salarisverhoging moest in feite deze maand worden uitbetaald. Voorlopig zullen de armenaren het moeten doen met de SRD 1.000 koopkrachtversterking en de koerscompensatie van SRD 800 die al worden uitgekeerd. Mensen moeten twee tot drie banen verrichten om uit te komen. Investeringen en productieverhoging zijn nog niet in zicht. President Chan Santokhi vertelde bij VES 'als monetaire autoriteit' (!) dat de financieel-economische crisis voorbij is en het land financieel-economische stabiliteit kent. Hij bedoelt blijkbaar stabiel in de schrijnende armoede waarin velen ondergedompeld zijn.

Terwijl werknemers niet eens voldoende brood op tafel kunnen leggen om de hongerige magen te stillen, houdt de regering een nieuwjaarsdiner met de vakbeweging. Er is hierover geen traditie, want president Ronald Venetiaan is drie regeertermijnen niet op dat idee gekomen en zijn opvolger Desi Bouterse evenmin. Vakbondsleiders werden getrakteerd in Lucky Twins en het Bedrijfsleven in Marriott. Verschil moet er zijn natuurlijk...

Het feestje in het restaurant is nog erbij laat begonnen, omdat de president ruim een uur later kwam en daarna ook een lange speech heeft afgestoken, terwijl de zaal gevuld was met de afleidende geuren van de vele spijzen. Toen was de avondklok om 21.00 uur waardoor sommige vakbondsleiders niet eens hebben kunnen smullen van de gerechten, omdat ze geen pasje hadden. De vakbeweging moet niet AAN tafel zitten met de regering en watertandend kijken naar de jumbo garnalen, grote koebie's in gember zoetzuur klaargemaakt, chap choy, moksi meti, pikante kip, hot pot, terwijl Chan in de achteruitkijkspiegel kijkt. Regeren is vooruit kijken. Ravaksur moet OM de tafel zitten met de regering en niet AAN tafel, terwijl de werkers en hun gezinnen honger lijden.  

Nita Ramcharan

P.s.: Er is nog niks bekendgemaakt over de granaten die onder een auto voor de deur van journalist Jason Pinas werden aangetroffen op 30 december vorig jaar. 

P.s.2: Is ex-VES-voorzitter Winston Ramautarsing (nu bestuurslid) beleidsadviseur bij LVV?!
Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March