Eijk: Elke keer blijkt hoe schrijnend de situatie is
24 Jan 2022, 16:42
foto
Een meisje is dolgelukkig met een kralenketting die zij heeft gekregen van stichting Amor Vitae. Zij gaat ermee tellen op school. (Foto's: René Gompers)


De stichting Amor Vitae haar voedselbank naar de Bomaweg in het district Wanica gebracht. Twee zakken met  tweedehandse kleren waren in een mum van tijd op. Nog 12 personen waren aan het wachten toen er nog een pakketje levensmiddelen over was. Het is naar een jonge vrouw gegaan. Daarvoor had het registratiesysteem de zoveelste ‘boroman’ gesnapt. Een man is erg boos geworden; hij vindt dat hij ook een pakket moest krijgen. “A no eerlijk!” en andere dingen bijt hij de organisatie toe. De stichting heeft 120 personen kunnen helpen.

De gebelgde man uit zijn misnoegen nog een tijdje voordat hij uiteindelijk de plek verlaat. “Het gaat nooit genoeg zijn,” merkt Gail Eijk, voorzitter van de stichting op. “De vorige keer hadden we 165 pakketten kunnen verdelen. Toen was het ook niet genoeg. Wij helpen graag maar zijn zelf ook afhankelijk van wat er binnenkomt. We kunnen het ook niet gaan stelen. Elke keer blijkt weer hoe schrijnend de situatie is.”

De zakken met kleren en andere spullen zijn wat later aangekomen. Maar het is storm gelopen toen ze eenmaal op een tafel waren uitgestald. Een medewerker moest de mensen aanmanen om niet teveel te nemen. “Mevrouw, geef me die broek,” riep een man terwijl een meisje probeerde dichter bij te komen bij de stapel kleren, boeken, en andere spullen. De medewerker heeft het meisje aan een boek geholpen en een kralenketting “om er mee te kunnen tellen op school.” Het meisje was zeer blij. Ondertussen ‘shoppen’ de grote mensen ongestoord naar de truien, dassen, schooluniformen en schoenen.

De stichting gaat andere methodes toepassen bij het verstrekken van de pakketten, kondigt Eijk aan. Gewoonlijk worden er nummers uitgedeeld aan de eerste 100 personen die zich aanmelden op de locatie. Zij worden dan digitaal geregistreerd na het afroepen van hun nummer. De registratie is om mensen uit andere buurten te weren en om te voorkomen dat er meerdere pakketten naar hetzelfde adres gaan. De regel is 1 pakket per adres. Na de eerste 100, wordt een tweede groep samengesteld om in aanmerking te komen voor de kleinere pakketten. Zondag is gebleken hoe effectief het systeem is. Uit beide groepen moest een behoorlijk aantal mensen afgewezen worden. Het systeem gaf aan dat in de meeste gevallen iemand uit een bepaald gezin of van hetzelfde adres, al een  pakket heeft gehad.

Eijk geeft aan dat met de gift van Fernandes Bottling NV, SRD 101.250 aan het begin van het jaar,  drie voedselbankactiviteiten verzekerd zijn; van de  Bomaweg was de tweede, de volgende  zal op Lelydorp zijn. “De donatie van Fernandes staat garant voor 100 pakketten,” licht ze toe. “Maar met sponsoring van mevrouw Sharita Algoe hebben we de vorige keer 65 extra pakketten kunnen hebben en 20 deze week.” Eijk drukt de samenleving op het hart om te blijven geven; “Alles wat men kan missen is welkom. Dat blikje cornedbeef bijvoorbeeld maar ook kleding, schoeisel, kinder- en schoolspullen. Alles is welkom.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April