Nieuw leven Syrische jongen zonder ledematen
23 Jan, 12:50
foto
De foto die de Turkse fotograaf Mehmet Aslan maakte van Munzir El Nezzel en zijn zoon Mustafa, won een internationale prijs en ging online viraal. (Foto: Twitter)


Een kans op een nieuw leven, dankzij de bekroonde foto van de Turkse fotograaf Mehmet Aslan. De foto van  Munzir El Nezzel, die zijn zoon Mustafa - die zonder ledematen werd geboren - speels optilt, heeft de familie een kans op een nieuw leven gegeven. Het beeld werd een aangrijpend symbool van de benarde situatie van het door oorlog verscheurde Syrië.

De schokkende maar tedere foto getiteld Hardship of Life, legde een intiem moment van genegenheid vast tussen een vader en zoon wiens lichamen zijn verminkt door het brute conflict.

De zesjarige Mustafa werd geboren met een aangeboren aandoening die werd veroorzaakt door medicijnen die zijn moeder tijdens de zwangerschap nam nadat ze ziek was geworden van zenuwgas. Zijn 35-jarige vader moest zijn been amputeren na een bomaanslag in Syrië.

Nadat het vorig jaar werd uitgeroepen tot foto van het jaar bij de Siena International Photo Awards (SIPA) en de krantenkoppen haalde in Italië, leidde het tot crowdfunding-inspanningen die ongeveer 100.000 euro opbrachten om zowel vader als zoon te voorzien van prothetische ledematen.

De organisatoren van het fotografiefestival vroegen vervolgens het katholieke bisdom om het papierwerk op zich te nemen, financiële steun te verlenen en om humanitaire redenen een visum aan te vragen in overeenstemming met de Italiaanse sponsorvereisten.

Mustafa landde vrijdag op de luchthaven Fiumicino in Rome, vergezeld door zijn vader, moeder en zijn twee zussen van één en vier jaar. Het gezin zal worden geherhuisvest in Siena, een stad in de regio Toscane in Midden-Italië, die zich onderscheidt door zijn middeleeuwse bakstenen gebouwen en de thuisbasis van het fotografiefestival.

In een videoboodschap die werd opgenomen voordat hij vanuit Ankara vertrok om naar Italië te vliegen, sprak Mustafa zijn dankbaarheid uit. "We komen eraan, dank je", zei hij. "Wij houden van Italië." In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica voorafgaand aan het vertrek van het gezin uit Reyhanli, langs de Turkse grens met Syrië, zei El Nezzel dat hij dankbaar was voor de mogelijkheid om zijn kinderen naar school te sturen. Zijn grootste wens was, zei hij, om zijn kind ooit op kunstmatige benen te kunnen zien staan.

"Ik hoop zijn knuffel te ontvangen, ook al is het een knuffel met een prothese", zei El Nezzel. "Dit is wat voor mij het belangrijkst is."

Prothetische experts van het Centro Protesi Inail in Vigorso di Budrio, Noord-Italië, zullen kunstmatige ledematen ontwerpen om Mustafa te helpen mobiliteit te krijgen, aldus The New York Times. Mustafa kan momenteel niet zelfstandig lopen en heeft een langdurige behandeling nodig om zelfvoorzienend te zijn. Specialisten die door de Amerikaanse krant worden geciteerd, zeiden dat, hoewel de behandeling van het kind een uitdaging zou zijn, de vader het grootste deel van zijn mobiliteit in een paar weken zou kunnen herstellen.

Het bisdom Siena zal de familie verwelkomen. "We wachten op Mustafa en zijn familie", zei kardinaal Paolo Lojudice tegen lokale media.

Luca Venturi, de oprichter van de fotografieprijs die de crowdfundingcampagne lanceerde, wachtte de familie op op de luchthaven van Rome. "Toen we de bevestiging van hun komst kregen, schreeuwden we van vreugde", vertelde hij aan La Repubblica. "We hadden nooit gedacht dat we deze dag zouden zien."
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July