Bolsonaro, Ali en Santokhi houden bespreking in Paramaribo
13 Jan, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin gaat tijdens een persconferentie dieper in op het bilateraal bezoek van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro.


Op 20 januari zal niet alleen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op bezoek zijn in Suriname, maar ook zijn Guyanese ambtgenoot, Irfaan Ali, is van de partij. De staatshoofden Bolsonaro, Ali en Chan Santokhi zullen met elkaar overleggen over onder andere het project Arco Norte. Dit, in het licht van de infrastructuur en energieleverantie tussen Suriname, Brazilië en Guyana. Dit maakte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bekend tijdens een persconferentie woensdag.

Ramdin benadrukt dat het om een bilateraal tweedaags bezoek gaat van Bolsonaro aan Suriname. De Braziliaanse president zal twee dagen in Suriname vertoeven, terwijl Ali voor enkele uren in Paramaribo zal zijn. Er zal een werklunch worden gehouden, waarbij van alle landen naast de presidenten ook vier ministers zullen aanzitten. Bolsonaro zou eerder naar Suriname afreizen, maar door Covid-19 is het bezoek uitgesteld. Hij liet weten dat januari hem het beste uitkomt. Het is het eerste werkbezoek van een Braziliaanse president aan Suriname.

Tijdens het bilaterale onderhoud tussen Suriname en Brazilië zal er een aantal inhoudelijke discussies gevoerd worden betreffende de politieke relatie, handel, investeringen in de agrarische sector en de samenwerking tussen Petrobras en Staatsolie. Daarnaast staan er ook aparte gesprekken over veiligheid, migratie en de regionale organisaties waar beide landen lid van zijn, op de agenda. Er is een gezamenlijke verklaring opgesteld die door beide regeringsleiders zal worden bezegeld. Momenteel zijn er 25 projecten gaande tussen Suriname en Brazilië, waarvan twee in uitvoering zijn met betrekking tot de agrarische sector en onderwijs. De president biedt op 20 januari een diner aan zijn Braziliaanse ambtgenoot aan, die de volgende dag naar Guyana vertrekt.

Eerdere bezoeken van Braziliaanse regeringsleiders waren in het kader van het voorzitterschap van de Caricom in 2005 (Luiz Inácio Lula da Silva) en de overdracht van het Unasur-voorzitterschap in 2013 (Dilma Rousseff).
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August