Verdachte: Journalist wilde niet meewerken...
12 Jan, 00:00
foto
Jason Pinas en advocaat Georgette Leter staan na afloop van de zitting journalisten te woord bij het gerechtsgebouw.


De drie verdachten in de zaak tegen journalist Jason Pinas hebben dinsdag aan rechter Duncan Nanhoe uitgelegd wat hun aandeel was in de mishandeling en afpakken van de telefoon op 14 december. Politieman Rinaldo P. (33) heeft Pinas aan zijn kraag gepakt en hem van achteren in een wurggreep gehouden en hem "begeleid naar de grond". Hugo B. (60) wilde hem zijn telefoon afpakken, maar dat lukte niet. Toentoe K. (59) is degene geweest die de telefoon bemachtigde toen de verslaggever op de grond lag. Hij merkte op dat als de journalist meegewerkt had om te tonen wat voor foto's hij heeft gemaakt, het niet zover te hoefde komen. "Hij was arrogant en werkte niet mee. Ik moest zien wat voor foto's hij gemaakt heeft", legde de verdachte uit.

Rinaldo P. zei dat hij in actie is gekomen omdat de journalist zwaaiende bewegingen gemaakt had naar de vicepresident. Dan gaat het protocol in werking, want Pinas kon de vp hebben geraakt. Er ging een dreiging uit van de zwaaiende beweging. De politieman zei dat hij gehandeld heeft op basis van de training die hij heeft gevolgd. De persoon moest geneutraliseerd worden. Allen ontkenden de journalist te hebben geschopt en getrapt.

Na het incident bij het Assembleegebouw is de vicepresident met zijn beveiligers gereden naar zijn woning. Daar heeft Toentoe K. meegedeeld dat hij de telefoon bij zich had. Hij zou hierover "op zijn donder hebben gekregen van de vicepresident". Hij heeft geprobeerd te kijken welke beelden gemaakt waren, maar het toestel had een code waardoor het niet is gelukt. Besloten werd de mobiele telefoon terug te geven aan de eigenaar. Dezelfde nacht zijn twee mensen geweest bij Pinas, maar hij heeft het toestel niet aangenomen. Uiteindelijk kreeg hij zijn telefoon terug van het politiebureau Keizerstraat.

Tijdens het getuigenverhoor van Pinas en de verdachten bleek dat in het proces-verbaal zaken waren opgenomen die niet zijn gezegd. Zo heeft de journalist enkele malen herhaald op vragen van Irvin Kanhai, die de verdachten bijstaat, dat hij nooit heeft gezegd dat hij geen strafrechtelijke vervolging wil hebben. Die vraag is hem nooit gesteld. "Ik ga ervan uit dat wanneer ik aangifte doe, dat het automatisch inhoudt dat het rechtsproces in werking treedt", stelde Pinas. Ook Hugo B. deelde mee dat hij niet gezegd heeft dat Pinas hardhandig naar de grond is gebracht, zoals in het proces-verbaal staat.

Tijdens de zitting heeft advocaat Georgette Leter zich gevoegd bij de zaak namens de benadeelde partij. Op de zitting die op 8 maart wordt voortgezet, zal zij een verzoekschrift indienen voor schadevergoeding. Dan zullen ook de camerabeelden worden bekeken waarop het gebeuren bij De Nationale Assemblee is vastgelegd. In een vraaggesprek met journalisten na afloop zei Leter tevreden te zijn met hoe de zitting gelopen is. Haar cliënt heeft goed verwoord wat er is gebeurd en kon diverse vragen die gesteld werden door haar collega Kanhai goed en consequent beantwoorden. Wat de onjuiste verklaringen betreft in de processen-verbaal, daar zal de rechter over oordelen.
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August