Moengo-feest: Openlijke desavouering wettig gezag
04 Jan 2022, 00:00
foto
Het feest is enige tijd aangekondigd, maar er is ook niet preventief opgetreden.


Arbeidminister Rishma Kuldipsingh en Defensieminister Krishna Mathoera distantiëren zich van de “feestelijke taferelen” die zich te Moengo hebben afgespeeld en keuren die sterk af. “Ook al ligt de organisatie in handen van personen die gerelateerd zijn aan de coalitiepartijen, die de regering vormen. Dit had nooit georganiseerd mogen worden”, zeggen de ministers desgevraagd aan Starnieuws. Ook alle andere (commerciële) feesten moeten niet gehouden worden.

Zij bestempelen het organiseren van dit feest en alle andere (commerciële) feesten als “een opzettelijke en grove vorm van overtreding van wettelijke regels, die de openbare gezondheidszorg ernstig in gevaar hebben gebracht, vanwege Covid-19 en waarvan wij als samenleving de consequenties niet kunnen overzien.” Kuldipsingh en Mathoera betreuren dat zoveel Surinamers zoals artsen, verpleegkundigen en particuliere personen zich onbaatzuchtig dag en nacht inzetten om coronabesmettingen te voorkomen en levens te redden. Dit, terwijl anderen juist verantwoordelijkheid nemen om de gezondheid in gevaar brengen. Dit ontmoedigt deze werkers en brengt de zorg nog meer in gevaar. 

Beide ministers geven aan, dat hoewel ze niet belast zijn met de primaire handhaving, ze in de afgelopen maanden sturing hebben gegeven aan teams, die zwaar hebben opgetreden bij bedrijven en organisaties – al dan niet waar er hoge boetes zijn opgelegd. Nu blijkt dat, juist personen die het handhavingsbeleid zouden moeten ondersteunen, zelf gigantische feesten organiseren en daarmee het gezag en de geloofwaardigheid van de regering onderuit halen. “Dit is een openlijke desavouering van het wettige gezag en wij krijgen het verwijt dat we met verschillende maten meten. Onze geloofwaardigheid krijgt een ernstige deuk.”

Er had hiertegen preventief en repressief opgetreden moeten worden, stellen de twee ministers. “Niet optreden geeft aan dat het belang van de openbare gezondheidszorg wordt miskend. We onderkennen cultuur en de drang van groepen in de samenleving om feest te willen vieren.” Maar het grotere belang van de openbare gezondheidszorg en het onderwerpen aan wet en recht gaat voor. Leiders hebben de taak om die bewustwording op gang te brengen.

De taak van de overheid bestaat allereerst uit het tegengaan van wettelijke normoverschrijdingen en uit het voorzien in een effectieve rechtshandhaving. “Organiseren van zo een feest en alle andere feesten is een onduldbare normoverschrijding, die chaos en anarchie stimuleert.” Daarom hopen zij dat er alsnog correctief opgetreden wordt. “Niet optreden gaat maken dat meerdere organisaties, het geloof in de werking van de wettelijke regelingen gaan verliezen. Men gaat denken, er wordt toch niet opgetreden, dus we doen het ook.” En dat is wat we op dit moment niet nodig hebben. Vertrouwen van de samenleving in de regering is cruciaal en dat vraagt eenduidig optreden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May