Kritiek is geen daad van vijandschap president Santokhi
13 Dec 2021, 16:41
foto


Tijdens de officiële ingebruikname van het waterproductiestation te La Liberté in het district Commewijne, heeft president Santokhi weer eens laten blijken niet met kritiek om te kunnen gaan. Een professionele en verbindende instelling kon de president er weer niet van weerhouden om een sneer uit te delen naar critici, die duurzame ontwikkeling en professioneel overheidsbestuur in Suriname nastreven en voorstaan. Met de uitspraken gedaan in Starnieuws met betrekking tot de nog niet beklonken IMF deal: “Ma yu o yere den critici tamara… want ze gaan niet blij zijn dat er ontwikkeling komt in het land”, slaat de president de plank volledig mis en bewijst hij weer het presidentschap niet te begrijpen.

Eerder had de president zich ook vergelijkbare -niet bij zijn functie passende uitspraken- laten ontvallen, waarbij hij suggereerde dat mensen jaloers op hem zouden zijn. In een functie als president is het onprofessioneel en kinderachtig om zich van deze benedenmaatse uitspraken te bedienen. Een president is een vader des vaderlands en moet vooral een verbindende functie vervullen. Kritiek is belangrijk en zal er altijd zijn want het gaat niet om de president, maar om de ontwikkeling van de staat Suriname en het Surinaamse volk, waar wij allemaal onderdeel van zijn. Om die reden is het belangrijk dat een president de grootsheid en professionaliteit kan opbrengen, om kritiek als waardevolle feedback te zien, zich te verbeteren en te groeien in de functie. De president wilde toch iedereen erbij betrekken om samen met z’n allen het land op te bouwen?

Begrijpt de president wel dat de wereld om ons heen versneld aan het veranderen is en dat al die critici ontzettend veel van Suriname houden en hun stem zullen laten horen wanneer zaken verkeerd gaan of verkeerd dreigen te gaan? Is de president zo narcistisch dat hij geen greintje zelfreflectie kent en niet kan toegeven dat ook hij, net als iedereen, soms ook fouten maakt? Een fout maken is niet erg, het is wel de kunst of je van je fouten kunt leren. Het is jammer dat de president en zijn zogenaamde “dreamteam” er iedere keer aan herinnerd moeten worden dat hulp van het IMF simpelweg het aangaan van leningen betreft en zij het volk nog dieper de penarie in zullen duwen de komende 3 jaren. Zich hiervoor triomfantelijk op de borst slaan is alleen daarom al ongepast. Nota bene was het de huidige president die fel gekant was tegen de komst van het IMF in Suriname. 

Ooit zullen deze leningen terugbetaald moeten worden en dat is zeker niet de beloofde versnelde ontwikkeling en productieverhoging die de president ons in zijn verkiezingscampagne had beloofd. Waar blijven die maatregelen om onze SRD te versterken? Wanneer zullen er effectieve monetaire maatregelen worden getroffen om de alsmaar toenemende prijsstijgingen te beteugelen? Is het iedere keer verhogen van de benzineprijs de enige monetaire maatregel die de overheid kan toepassen om stabiliteit in het land te brengen? Er zijn nog steeds geen versterkingen van onze overheidsinstituten merkbaar. Ook de hervormingen van onze belastingdienst om s ’lands inkomsten blijvend en significant te verhogen, laten nog steeds op zich wachten. Wanneer gaat de president het geld halen waar het daadwerkelijk gehaald moet worden?

Dit zijn zaken waarvan de president en zijn 'dreamteam' zich op hun borst zouden kunnen slaan, maar dan nog is dat geen professionele instelling. Men is namelijk gekozen om het beloofde en de noodzakelijke zaken uit te voeren. Leningen gebruiken om zogenaamd te doen overkomen alsof er duurzame economische verworvenheden zijn behaald, betekenen misleiding van het volk. Alleen het feit dat zowel de president als de vicepresident aanwezig waren bij de opening van een waterproductiestation geeft al aan hoe naarstig men op zoek is naar successen. Was de aanwezigheid van de minister van natuurlijke hulpbronnen niet voldoende? Hebben de president en de vicepresident geen grotere en belangrijkere zaken in hun portefeuille die hun aanwezigheid of aandacht vereisen?

Met feedback kunnen omgaan in een professionele omgeving is ontzettend belangrijk, omdat daarmee zaken aan het licht komen die processen en methoden kunnen verbeteren. Van feedback kan iemand groeien in zijn persoonlijke ontwikkeling en daardoor zichzelf en anderen om zich heen versterken. Het is zeer jammer dat dit nog moet worden uitgelegd aan volwassen mensen in zulke hoge functies. Helaas laten de personen die nu het president- en vicepresidentschap vervullen ieder keer weer blijken, aantoonbaar nog niet over het opleidings- en denkniveau te beschikken die cruciaal zijn voor deze functies.

Peter M Wolff
petermartinwolff@outlook.com

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May