Srefidensi?... Door kennis of macht
Mijns inziens hebben we te maken met de volgende feitelijkheden (issues), die elke vorm van ontwikkeling hebben belemmerd:
1. De politieke cultuur domineert. Er wordt te weinig naar constructieve verbinding gezocht om de urgente problemen van het land op te lossen (b.v. waterbeheer, werkgelegenheid, inflatie). Uit de recente ontwikkelingen blijkt dat men zich vooral richt op het binnenhalen van kiezers. Dit haalt de focus weg van de daadwerkelijke problemen en werkt tegelijkertijd corruptie in de hand.
2. Opvallend is dat de onderlinge politieke en etnische verschillen meer en meer benadrukt worden. Daardoor ontstaat een situatie waarbij de verschillende groepen zich vooral lijken te richten op de vermeende etnische verschillen en niet op de gezamenlijke doelen voor het landsbelang.
3. Er is sprake van politiek moreel verval/verloren integriteit. Uit besluiten en berichtgeving via de media komt steeds meer de indruk naar voren dat men weliswaar predikt het beste met het land voor te hebben, maar dat (persoonlijke) acties getuigen van stuitend eigen belang.
4. Het ontbreken van stabiele instituten ten behoeve van het implementeren en bewaken van wet- en regelgeving, openbaarheid van bestuur etc. Consistente borging van deze bestuurlijke inrichting is van groot belang voor het adequaat functioneren van de (de)centrale overheden. Mismanagement en/of verwaarlozing heeft grote negatieve gevolgen voor het functioneren van de maatschappij als geheel.
5. Rechtstreeks verbonden met voorgaande punten volgt dat het volk gedemotiveerd raakt en lamgeslagen. Nog altijd zijn er sterke sociale onderlinge banden die maken dat men zorgt voor elkaar. Wanneer er geen snelle en goede oplossing komt voor de grote problemen die de bevolking het hoofd moet bieden, komt onvermijdelijk het moment dat “overleven in Suriname” een zaak wordt van “ieder voor zich”.
Concluderend stel ik vast dat veel van de oorzaken zijn gelegen in het verkrijgen, het uitoefenen en behouden van invloed en macht, waarbij deze macht niet wordt ingezet voor het gehele Surinaamse volk maar slechts voor een beperkt deel daarvan.
Macht kent vele betekenissen, persoonlijk zou ik de term macht bij voorkeur op een andere manier willen benaderen, namelijk als vorm van kennis: kennis maakt macht.
Het ligt nog altijd gevoelig wanneer kennis (die Suriname goed kan gebruiken) wordt aangereikt vanuit Nederland, de voormalig kolonisator. Die reactie is voor te stellen, maar Suriname doet zich daarmee wel tekort. Juist in Nederland is zoveel professionele kennis beschikbaar t.a.v. problemen die Suriname niet zelfstandig kan oplossen. Onze regering meldt zeer hard te werken om uit de crisis te raken, maar beter is hard en slim te werken. En je werkt slim als je gebruik maakt van gebundelde kennis en mogelijkheden die beschikbaar zijn via de bestaande verbanden met Nederland. Er zijn daar al diverse (maatschappelijke) organisaties die het initiatief hebben genomen om Suriname de helpende hand te bieden en naar een hoger niveau te tillen.
Voor het oplossen van de meest urgente problemen wordt via Suriname KennisNetwerk een platform geboden aan professionals om, in samenspraak met de Surinaamse overheid en lokale ondernemers, te komen tot realiseerbare oplossingen (voor o.a. waterbeheer, infrastructuur en planontwikkeling). Suriname KennisNetwerk is een open kennisnetwerkportaal van en door (Surinaamse) professionals dat hen de mogelijkheid biedt om een directe bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname.
Ik doe een appel op politici, volksvertegenwoordigers en burgers om ervoor te waken dat we niet als een oude grammofoonplaat blijven hangen op het sentiment “dat het vroeger beter was”. In het belang van ons land moeten we wakker worden: bundel de juiste kennis en ga aan de slag, zorg voor transparantie en neem met hoofd, hart en handen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een veilig en leefbaar Suriname.
T. Sansaar
Vandaag
-
10:47
Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan