Reactie op: Geheimhoudingsplicht medicus
27 Nov 2021, 07:40
foto


Als arts heb ik met instemming en waardering kennis genomen van het stuk van mr. S. Gangaram Panday op Starnieuws van 26 november. Het gaat om het geval van de bolletjesslikker die zich bij een ziekenhuis aanmeldde met het verzoek aan de chirurg om de bolletjes uit zijn lichaam te verwijderen. Het operatiepersoneel weigerde echter mee te werken zonder dat de politie werd ingeschakeld. Toen de patiënt dit opmerkte, verliet hij het ziekenhuis en meldde zich bij een ander ziekenhuis voor hulp, maar stierf kort na aankomst.

In dit geval wilde het operatiepersoneel van het eerste ziekenhuis de geheimhoudingsplicht schenden. De patiënt heeft hiervoor de prijs betaald.

In aanvulling op wat in bovengenoemd stuk al is gezegd en waar ik me graag bij aansluit, volgt hier een passage uit de Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie, van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), over de geheimhoudingsplicht in de situatie van verdovende middelen:
Aan behandelend artsen kan worden gevraagd medische hulp te bieden als de patiënt in nood is, bijvoorbeeld door een (medisch noodzakelijke) operatie te verrichten om bijvoorbeeld cocaïnebolletjes te verwijderen. Worden verdovende middelen aangetroffen tijdens een geneeskundige behandeling, dan valt deze wetenschap onder het beroepsgeheim. Het belang van het beroepsgeheim prevaleert in beginsel boven het belang van de opsporing van misdrijven. Dat betekent dat in dergelijke gevallen de arts de verdovende middelen aan de politie overhandigt zonder mededelingen te doen over de herkomst.

In dit geval moest de patiënt onmiddellijk worden geopereerd en moesten de cocaïnebolletjes die in zijn lichaam werden aangetroffen, schriftelijk worden vastgelegd en zo snel mogelijk worden overgedragen aan de politie, zonder persoonlijke of medische informatie te verstrekken.  Als dit was nageleefd, was de patiënt mogelijk niet overleden.
 
D. Balraadjsing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May