Peru: Castillo wil presidentieel vliegtuig verkopen
12 Nov 2021, 04:54
foto
Het presidentiële vliegtuig van Peru werd in 1995 aangeschaft voor US$ 27,6 miljoen.


De Peruaanse president Pedro Castillo Terrones heeft woensdag aangekondigd dat hij het presidentiële vliegtuig te koop zal zetten in een poging tot financiële bezuinigingen. Castillo legde uit dat het geld dat uit de transactie voortvloeit, zou worden toegewezen aan gezondheidszorg en onderwijs, aangezien beide sectoren ernaar streven te herstellen van de Covid-19-pandemie.

"Ik kondig aan dat we het presidentiële vliegtuig zullen verkopen, de middelen zullen worden gebruikt voor de gezondheid en het onderwijs van kinderen", zei de linkse leider in Ayacucho, in het zuidoosten van Peru, toen hij een openbaar verslag gaf over zijn eerste 100 dagen in functie.

Het staatshoofd kondigde ook aan dat er geen eersteklas vliegreizen meer zijn voor regeringsfunctionarissen. Hij wil daarmee een ​​einde maken aan de privileges van enkelen in een land waar velen in nood zijn. "In een volksregering zullen ambtenaren reizen als een gewone burger", zei Castillo.

Het presidentiële vliegtuig is een Boeing 737-528 met registratie FAP-356, geëxploiteerd door de Peruaanse luchtmacht, met een capaciteit van 70 passagiers.

In 2007 faalde de toenmalige president Alan García tweemaal toen hij openbare veilingen riep waarop geen bieder verscheen. Hij eiste US$ 18,5 miljoen voor het toestel. Ook Garcia had beloofd het geld te gebruiken voor de volksgezondheid.

Het Peruaanse presidentiële vliegtuig werd in 1995 gekocht voor US$ 27,6 miljoen tijdens de regering van Alberto Fujimori (1990-2000). Deze Boeing 737-528 is ook gebruikt in luchtbruggen om na natuurrampen essentiële goederen naar de bevolking te vervoeren.

Na twee mislukte pogingen kondigde het Ministerie van Defensie in 2008 aan dat het niet langer zou proberen het te verkopen, nadat het in de eerste poging US$ 18,5 miljoen en in de tweede poging US$ 18 miljoen had gevraagd.

Bij de viering van zijn eerste 100 dagen in functie kondigde Castillo ook een verhoging van het minimumloon aan. Met ingang van 1 december gaat het minimumloon van 930 naar 1.000 soles (US$ 232 naar US US$ 250 dollar).

De leraar die ooit op het platteland was, kondigde ook de terugkeer naar persoonlijke lessen aan in maart, met de start van het schooljaar 2022. Vanwege de pandemie was het onderwijs in rurale gebieden in Peru sinds maart 2020 opgeschort.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft ook tevergeefs geprobeerd het presidentiële vliegtuig te verkopen en hetzelfde gebeurde in Argentinië met de Boeing 757 die werd gekocht onder voormalig president Carlos Menem. Ze waren geen van allen succesvol.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May