Simons bereidt NDP-achterban voor op regeermacht na 25 mei
NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens de laatste massabijeenkomst van de partij vrijdag de achterban voorbereid op het regeren na de verkiezingen van zondag. Naast een aantal zaken dat onmiddellijk aangepakt moet worden, wees de NDP-voorzitter haar aanhangers ook op de moeilijke periode die het land te wachten staat, zoals het aflossen van de schulden die vanaf 2026 flink zullen oplopen. "Het land moet opnieuw worden georganiseerd. A system musu kenki," zei Simons. Een van de prioriteiten is de bestrijding van corruptie.
Simons hield het publiek in een bomvolle Ocer voor dat het land de afgelopen vijf jaar niet is gered – zelfs niet een klein beetje. De binnenlandse en buitenlandse schulden zijn enorm toegenomen. Volgens haar heeft de huidige regering slechts twee dingen goed gedaan: de schuld van alles aan de NDP geven, en het bewust maken van de samenleving, die nu zelf heeft ervaren hoe het is om een regering te hebben die het niet meent met het volk.
Simons erkende dat er tijdens de NDP-regeringen fouten zijn gemaakt. Ze benadrukte echter dat het land ook te maken had met zware economische uitdagingen. Ondanks die problemen is het de regeringen onder leiding van de inmiddels overleden ex-president Desi Bouterse gelukt om het hoofd boven water te houden. Als de NDP de verkiezingen wint, zullen enkele beleidsmaatregelen onvermijdelijk zijn. Sommige sociale kwesties moeten direct worden aangepakt om het leven draaglijker te maken voor de burger. Armoedebestrijding, jeugdontwikkeling, en investeringen in het onderwijs en de volksgezondheid zijn prioriteitsgebieden. Wat betreft de volksgezondheid zal er onmiddellijk een 1x24-uurs huisartsenpraktijk worden ingesteld.

Als het de NDP lukt om aan de macht te komen, zal er ook verandering komen in het politiek bestuur, onder andere door middel van decentralisatie op districtsniveau. De goudsmokkel zal worden aangepakt, maar ook met de goudsector zal overleg worden gevoerd om meer bij te dragen aan de staatskas, zeker nu de goudprijs erg hoog is. Volgens Simons vloeit er momenteel minder geld naar de staat uit de goudsector, als gevolg van een maatregel van de regering. “We zullen geld nodig hebben en zullen met deze sector moeten gaan praten,” zei de partijvoorzitter.
In elk geval zal een NDP-regering werk maken van de oprichting van een nationaal goudbedrijf, zodat Suriname zelf eigenaar wordt van haar bodemschatten en deze niet uitsluitend door multinationals worden gewonnen, verwerkt en geëxporteerd - waarbij momenteel 70 procent van de opbrengsten het land uit verdwijnt. Simons gaf ook aan dat er opnieuw onderhandeld moet worden met de schuldeisers van Suriname, omdat de zogenaamde schuldherschikking van de huidige regering geen goede uitkomst heeft gehad. Nu al is beslag gelegd op toekomstige olie-inkomsten.
Tijdens de massameeting was ook de stem van Desi Bouterse te horen. Glenn Dest, die jarenlang een van de conferenciers was bij Bouterse’s toespraken, vroeg het publiek hun telefoon tegen het oor te houden. Plotseling klonk via de luidsprekers de stem van Bouterse – een opname uit de vorige verkiezingscampagne van 2020 – waarin hij de NDP’ers opriep om op 25 mei als eerste bij de stembureaus aanwezig te zijn en scherp toe te zien op het stemproces en de telling. In zijn boodschap riep hij de achterban op om meer dan ooit te werken aan eenheid en de gelederen te sluiten, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het behalen van de verkiezingswinst.
Vandaag
Gisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Eergisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden