Stembureau 386 aan de Commissaris Weythingeweg. Over 7 uren gaan de stembureaus open.
Diverse politieke partijen hebben zich zaterdag voorbereid op de grote dag die slechts eens in de vijf jaar plaatsvindt. Alles wordt in het werk gesteld om kiezers in de laatste uren nog één keer te overtuigen. Politieke organisaties hebben hun stands inmiddels ingericht.

De stembussen gaan zondag om 07.00 uur open en sluiten om 19.00 uur. Kiezers die om 19.00 uur nog in de rij staan, mogen alsnog stemmen. Het stemproces voor de kiezer start zodra deze zich aanmeldt bij het stembureau en verloopt als volgt:
1. Overleggen van documenten
De kiezer overhandigt aan de voorzitter:
- de oproepingskaart;
- een Surinaamse identiteitskaart, of een geldig Surinaams rijbewijs of paspoort.

2. Verifiëren van de documenten
De voorzitter controleert of de kiezer zich op het juiste stembureau heeft aangemeld. Vervolgens worden de gegevens op het legitimatiebewijs vergeleken met de gegevens op de oproepingskaart. Daarbij wordt nagegaan of:
- de gegevens op beide documenten overeenkomen, en
- de foto overeenkomt met het gezicht van de kiezer.


De voorzitter leest vervolgens luid, duidelijk en verstaanbaar voor:
- de familienaam en voornaam van de kiezer (indien nodig vraagt hij om de juiste uitspraak),
- het nummer waarmee de kiezer op de kiezerslijst voorkomt.
Daarna controleert de voorzitter of de kiezer op de kiezerslijst voorkomt.

3. Vingercontrole
De voorzitter vraagt de kiezer om alle vingers te tonen. De leden aan de zittingstafel zien erop toe dat geen van de vingers sporen van verkiezingsinkt vertoont. Indien dat wel het geval is, wordt de kiezer beleefd verzocht het stembureau te verlaten. Indien de vingers schoon zijn, mag de kiezer stemmen.

De linkerpink wordt vervolgens ontvet en tot aan de eerste vingerkoot in verkiezingsinkt gedoopt. Daarna wordt deze afgedroogd met absorberend papier. Als de linkerpink niet gebruikt kan worden, wordt de rechterpink gedoopt. Indien ook dat niet mogelijk is, wordt een andere vinger gekozen. Kiezers met een fysieke beperking die geen vinger kunnen laten inkten, krijgen ontheffing van deze verplichting van het stembureau.


4. Verstrekken van stembiljetten
In het bijzijn van de kiezer ondertekent de voorzitter:
- één dichtgevouwen stembiljet voor de DNA-verkiezing, en één dichtgevouwen stembiljet voor de RR-verkiezing.

De handtekening wordt gedeeltelijk geplaatst over de BiZa-stempel. Vervolgens worden de biljetten bestempeld met het stembureaunummer en aan de kiezer overhandigd. De voorzitter instrueert de kiezer om de ingevulde biljetten op dezelfde wijze dicht te vouwen en deze in de daarvoor bestemde stembussen te deponeren. Indien de kiezer een fout maakt bij het inkleuren, mag het stembiljet slechts één keer worden ingewisseld – zowel voor de DNA- als de RR-verkiezing.

Het volledige stemproces wordt zowel binnen als buiten het stembureau geobserveerd door waarnemers.