DA'91 stelt president vragen over deal met Deens bedrijf
11 Nov 2021, 04:40
foto


Geachte president,
DA’91 heeft als een van haar mijlpalen in de routekaart op weg naar de Nieuwe Republiek, heel prominent het stimuleren van onze samenleving om meer en meer gebruik te gaan maken van hernieuwbare energie(bronnen). De inzet van moderne technologie en baanbrekende initiatieven verdienen daarbij onze ondersteuning. Dit alles heeft tot doel de economische ontwikkeling van ons land te stimuleren en de betaalbaarheid evenals bereikbaarheid van energie te verhogen.

Echter ook in de bestudering, analyse en ondersteuning van dergelijke projecten, zal DA’91 deze toetsen aan de maatstaf van goed en eerlijk bestuur, transparantie en de beste deal voor ons land, ook op de lange termijn. Bij het vernemen van de voornemens van een zgn. Deens bedrijf eerder dit jaar, om waterstofgas te produceren op grote schaal, werden wij gelijk geconfronteerd met vele vragen en gevoelens van onbehagen. In het belang van onze totale samenleving is het urgent dat deze vragen helder beantwoord worden en dat het gevoel van onbehagen, vervangen wordt door onbetwistbare en verifieerbare feiten te presenteren. 

Op basis van documenten die ons bereikt hebben, voldoen wij aan de plicht en verantwoording naar onze samenleving door een beroep te doen op u en de regering de volgende vragen van een helder antwoord te voorzien:
1. In de Power Purchase Agreement gedateerd 19 maart 2021 wordt melding gemaakt van een afspraak om voor de komende 25 jaar 100 MW energie op te kopen van het bedrijf HPSG. In welke van de energieplanning documenten van ons land is de beargumentering hiervoor terug te vinden?
2. En indien er nu reeds behoefte is aan deze 100 MW, waarom is er geen openbare inschrijving gehouden voor de levering daarvan?
3. De bekomen documentatie roept zeer terechte vragen op over wie de werkelijke eigenaren zijn van HPSG, zijn het daadwerkelijk Denen, Nederlanders of toch Surinamers? Kan de regering de noodzakelijke documenten overleggen waaruit dit helder komt vast te staan? 
4. Het bedrijf geeft aan dat zij 2.5 miljard US Dollar zal investeren. Uit welke garanties door het bedrijf geleverd blijkt dat zij daartoe in staat zal zijn?

5. In de meest slechte omstandigheden zou er mogelijkerwijs milieu schade kunnen optreden. Kan de regering de bij een dergelijk project behorende ESIA presenteren? En welke garanties zijn ingebouwd om deze mogelijke schade te beheersen en te vergoeden?
6. Welke argumenten hebben doorslag gegeven aan het verbinden van Suriname voor 25 jaar aan het VERPLICHT afnemen van 100 MW van dit bedrijf?

7. Waarom is gekozen voor 25 jaar? Aan welk artikel van onze comptabiliteitswet ontlenen de ministers het recht om voor de DNA te bepalen dat zij gedurende 25 jaar de begroting zullen moeten goedkeuren om het totaal bedrag van 2 miljard SRD/per jaar te betalen?
8. Goed bestuur vereist dat besluiten die consequenties voor de lange termijn hebben, een zo breed mogelijk draagvlak moeten hebben. Waarom is het contract met HPSG dan niet voorgelegd aan de DNA voor goedkeuring?
9. Welke voorzieningen zijn getroffen, zodat Suriname gegarandeerd jaarlijks de betaling van US$ 100 miljoen zal kunnen opbrengen?
10. Gelijkheid en rechtvaardigheid vereisen dat alle ondernemers, internationaal en nationaal, dezelfde lasten en lusten dragen. Kunnen in dat kader Surinaamse ondernemers ook rekenen op afname garanties vanuit de Staat Suriname?

Tot slot wensen wij uw aandacht te vestigen op het volgende:
De wens om schone waterstof op grote schaal toe te passen, vereist gedetailleerde analyse en planning, aangezien de effecten van beleidskeuzes die vandaag worden gemaakt, in de toekomst voor nog vele tientallen jaren voelbaar zullen zijn. Zoals uit ons onderzoek blijkt geldt voor Suriname zoals voor alle andere landen die een rol wensen in toekomstige markten voor schone waterstof, dat hier zeer zorgvuldig overwegingen aan vooraf zullen moeten gaan vanuit een
geopolitiek en marktperspectief. Het is van cruciaal belang om knelpunten in de infrastructuur te identificeren en financiële lacunes in specifieke markten en toepassingen aan te pakken. Synchroniseren van infrastructuurinvesteringen met groei in vraag en aanbod is essentieel.

Geachte regering, wij hebben u hierboven een greep uit de prangende vragen aangaande het HPSG project gesteld. Wij doen een beroep op uw verantwoordelijkheid en integriteit, dat u als regering de volksvertegenwoordiging van alle burgers in dit land evenals de totale samenleving, helder en duidelijk en in alle transparantie antwoord geeft.

Hoogachtend,
Angelic del Castilho
DA’91 voorzitter

(Te uwer informatie: Wij delen dit schrijven met onze Surinaamse samenleving)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May