Brazilië: Senaat stemt voor aanklagen president Bolsonaro
27 Oct, 11:34
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageert tijdens de lanceringsceremonie van het National Green Growth Program, in het Planalto Palace in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Braziliaanse senatoren hebben hun goedkeuring gegeven  om president Jair Bolsonaro aan te klagen voor zijn aanpak van de verwoestende Covid-19-pandemie. Een panel van de Senaat steunde een rapport waarin werd opgeroepen tot aanklachten tegen Bolsonaro, waaronder misdaden tegen de menselijkheid. Brazilië heeft tot nog toe meer dan 600.000 doden geregistreerd door het coronavirus. Het aantal infecties ligt boven de 21,7 miljoen.

De bevindingen zullen worden gestuurd naar de hoofdaanklager, een door Bolsonaro aangestelde. De president heeft volgehouden dat hij "aan niets schuldig is", maar de crisis heeft zijn populariteit aangetast.

Het dodental van Brazilië is de tweede hoogste na dat van de Verenigde Staten.

Er is geen garantie dat deze stemming zal leiden tot daadwerkelijke strafrechtelijke vervolging, aangezien de aanbevelingen van het rapport nu moeten worden beoordeeld door procureur-generaal Augusto Aras, die naar verwachting de president zal beschermen. In het rapport wordt beweerd dat de regering van Bolsonaro een beleid voerde om het coronavirus door het land te laten razen in de hoop groepsimmuniteit te bereiken.

Het beschrijft de president als "de hoofdverantwoordelijke voor de fouten die de federale regering tijdens de pandemie heeft begaan".

De hoofdauteur van het rapport, senator Renan Calheiros, riep op om de aanbeveling van het panel om president Bolsonaro te beschuldigen van misdaden tegen de menselijkheid, voor te leggen aan het Internationaal Strafhof (ICC). Brazilië is partij bij het Statuut van Rome, dat het ICC in het leven heeft geroepen. Calheiros wil dat het internationale gerechtshof de zaak behandelt.

Maar een verwijzing zou slechts een eerste stap zijn in een langdurig proces waarin het aan het ICC zou zijn om de gegrondheid van de zaak te bepalen en om deze verder te brengen. Naast misdaden tegen de menselijkheid heeft de Senaatscommissie aanbevolen om nog acht andere aanklachten tegen Bolsonaro in Braziliaanse rechtbanken in te dienen, waaronder aanzetten tot misdaad, vervalsing van documenten en schending van sociale rechten. Bolsonaro wordt ook beschuldigd van misbruik van openbare middelen en het verspreiden van nepnieuws over de pandemie.

Het rapport van 1.300 pagina's beval ook aan om twee bedrijven en 77 andere mensen aan te klagen, waaronder drie van de volwassen zonen van de president.

Na de aankondiging zei senator Calheiros dat de "chaos van de regering van Jair Bolsonaro de geschiedenis zal ingaan als het laagste niveau van menselijke ellende".

De stemming is de afsluiting van een zes maanden durend onderzoek dat schandalen en corruptie binnen de regering aan het licht heeft gebracht.

Het advies van de Senaat zal naar verwachting vandaag worden overhandigd aan de procureur-generaal. Zijn kantoor zei dat het zorgvuldig zou worden beoordeeld zodra het werd ontvangen, meldt de Associated Press.

Gedurende het hele proces heeft Bolsonaro erop aangedrongen dat zijn regering "vanaf het eerste moment" van de pandemie "het juiste heeft gedaan" en dat zijn bondgenoten de aanbevelingen van dinsdag snel hebben verworpen als volledig gedreven door "politieke en electorale" motieven.

"Het is een volledig politiek rapport, zonder enige juridische basis", zegt Flavio Bolsonaro, één van de zoons van de president die in het rapport wordt beschuldigd. "De bedoeling van sommige senatoren in de onderzoekscommissie is om de president zo veel mogelijk te belasten."

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, een bondgenoot van Bolsonaro, zei in een verklaring dat hij de Braziliaanse president steunde omdat "hij hard vecht  voor het volk van Brazilië dat hij lief heeft".

lijn
Advertenties