Column: Alles marktconform... behalve volk en onderwijs
26 Oct, 00:59
foto


De drie maanden zijn voorbij, dus de regering hoeft geen rekening meer te houden met de vakbeweging. De marktconforme verhogingen worden gewoon doorgedrukt. De vakbeweging heeft duidelijk geen stootkracht, want leiders van de vakbeweging zitten op de schoot van de president of op die van de vicepresident. De Nationale Assemblee wordt duidelijk ook niet serieus genomen. De coalitieleiders hebben hun schaapjes wel stevig aan de touwtjes. Er wordt hard gegild dat de stroomtarieven en die van Telesur onbetaalbaar zijn. Tevergeefs, want de regering is selectief doof.

Bij alle verhogingen wordt uitgelegd dat de bedrijven op sterven na dood zijn. Zij moeten harde valuta aan de leveranciers in het buitenland betalen, anders is er straks helemaal geen internet meer. Sinds 1980 is Telesur op weg naar betere verbindingen en timmert hard aan de weg. Als er geen marktconforme koers wordt gehanteerd, kunnen we straks Facebook en Whatsapp vergeten. Dan zal de vijfbaans highway terugvallen tot een smal pad voor karren. Om een super highway te hebben, moeten we betalen. 

Het is helemaal begrijpelijk dat de SWM verlies lijdt als het bedrijf nog steeds een koers van SRD 7.52 voor de US-dollar moet hanteren. Telesur kwam al niet uit met een koers van SRD 14.50 voor de US-dollar en mag per 1 november de Centrale Bank-koers van SRD 21 hanteren. Patricia Etnel zei het mooi in De Nationale Assemblee: Wanneer worden de salarissen van het volk marktconform? Daarop heeft de regering natuurlijk niet geantwoord.

Terwijl bedrijven met ondersteuning van de regering op hun strepen staan over de marktconforme koers, devalueert het inkomen van het volk, net als het niveau van de scholen. Iedereen gaat netjes over, maar driekwart van de klas kan niet mee met de leerstof die thuishoort in de hogere klas, want het curriculum is niet veranderd. Ten eerste komt het omdat door Covid de leerstof niet behandeld kon worden en ten tweede zijn superzwakke kinderen naar de volgende klas terwijl ze niet verder kwamen dan tweetjes, drietjes en viertjes. 

Onderwijs is duidelijk niet marktconform. En dan worden beurzen uit India geaccepteerd die alleen bestemd zijn voor studenten die hun roots met Bharat kunnen aantonen. We hoeven niet alles te accepteren wanneer een cadeautje alleen geldt voor slechts één bevolkingsgroep. Waar is de waardigheid gebleven van de regering? Het karakter van de leiding van het land devalueert als de Surinaamse munt die steeds waardelozer wordt. Een gemiddeld inkomen van de Surinamer is onder de SRD 5.000 per maand (verpleegkundigen/leerkrachten). Driekwart van het land ontvangt nog geen US$ 250 en daarmee moeten al de marktconforme tarieven worden betaald! Wat een devaluatie! Het geeft een duidelijk blik op hoe berooid dit volk is geworden. Immers de belofte om de koers omlaag te brengen, zal nooit meer worden ingelost. Als het volk eenmaal gestemd heeft, dienen regeerders de belangen van het kapitaal.


Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August