WHO: Zo'n 180.000 gezondheidswerkers overleden aan Covid
22 Oct, 20:42
foto
Gezondheidswerkers staan ​​sinds het begin in de frontlinie van de pandemie. (Foto: AP)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat wereldwijd tussen de 80.000 en 180.000 gezondheidswerkers zijn overleden als gevolg van Covid-19. Het instituut waarschuwt voor het gevaar van burn-out, angst en vermoeidheid terwijl het virus zich over de hele wereld blijft verspreiden.

"Deze sterfgevallen zijn een tragisch verlies", zei de WHO donderdag, toen zij de gegevens over de periode tussen januari 2020 en mei 2021 vrijgaf. Het totale aantal bekende sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bedroeg in dezelfde periode 3,45 miljoen. "Ze vormen ook een onvervangbare leemte in de wereldwijde respons op de pandemie."

Wereldwijd werken naar schatting 135 miljoen mensen in de gezondheidszorg. Werknemers in klinieken en ziekenhuizen staan ​​in de frontlinie van de pandemie sinds de eerste Covid-19-gevallen eind 2019 in de Chinese stad Wuhan opdoken. En hoewel velen lijden aan uitputting en angst, zijn er weinig tekenen dat de ziekte zijn einde heeft bereikt.

Gezondheidswerkers hebben voorrang gekregen in de vaccinatieprogramma's van veel landen, maar de ongelijke verdeling van prikken betekent dat gemiddeld over de hele wereld slechts twee op de vijf volledig zijn gevaccineerd, aldus de WHO. "We hebben een morele plicht om alle gezondheids- en zorgmedewerkers te beschermen, hun rechten te waarborgen en hen fatsoenlijk werk te bieden in een veilige en stimulerende praktijkomgeving. Dit moet ook toegang tot vaccins omvatten", zegt Jim Campbell, directeur van de WHO Health Workforce Department.

Vanaf september 2021 suggereren beschikbare gegevens uit 119 landen dat minder dan 1 op de 10 gezondheidswerkers volledig is ingeënt in de regio's Afrika en de westelijke Stille Oceaan, terwijl 22, voornamelijk landen met een hoog inkomen, meldden dat meer dan 80 procent van hun personeel volledig was gevaccineerd. Een paar grote landen met een hoog inkomen hebben nog geen gegevens aan de WHO gerapporteerd, merkte het op.

"Het is bemoedigend dat het gerapporteerde aantal infecties en sterfgevallen onder gezondheids- en zorgmedewerkers in de loop van de tijd is afgenomen: maar de wereld kan niet zelfgenoegzaam zijn. Er is meer werk nodig om het risico op infectie op de werkplek te minimaliseren", aldus de WHO-verklaring.

Het VN-gezondheidsagentschap zegt dat regeringen de monitoring en rapportage van Covid-19-infecties, slechte gezondheid en sterfgevallen onder gezondheids- en zorgmedewerkers moeten versterken en een werkomgeving moeten creëren waarin gezondheidswerkers worden beschermd.


Advertenties