VS: Oud-minister van Buitenlandse Zaken, Powell, overleden
18 Oct, 12:06
foto
Colin Powell werd een vertrouwde militaire adviseur van een aantal vooraanstaande politici. (Getty Images)


De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is overleden. Zijn familie heeft bekendgemaakt dat hij is overleden aan de gevolgen van Covid-19-complicaties. Powell is 84 jaar geworden.
Hij was een voormalige militaire topofficier die in 2001 onder de Republikein George W Bush de eerste Afro-Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werd.


"We hebben een opmerkelijke en liefhebbende echtgenoot, vader, grootvader en een geweldige Amerikaan verloren", staat in een verklaring. "We willen de medische staf bedanken voor hun zorgzame behandeling", voegde het eraan toe. In de verklaring stond dat hij volledig was ingeënt tegen Covid.

George W. Bush was één van de eersten die hulde bracht aan "een familieman en een vriend" die "zo'n favoriet was van presidenten dat hij de Presidential Medal of Freedom twee keer verdiende".

Powell, een gematigde Republikein die in 2008 met zijn partij brak om Barack Obama te steunen, werd een vertrouwd militair adviseur van een aantal vooraanstaande Amerikaanse politici. Tijdens zijn missie in Vietnam raakte hij gewond. Die ervaring heeft hem later geholpen bij het bepalen van zijn eigen militaire en politieke strategieën.

Voor velen wordt hij echter in verband gebracht met de rol die hij speelde bij het verkrijgen van steun voor de oorlog in Irak. Tijdens een toespraak voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaf hij toe dat hij gebruik had gemaakt van gebrekkige inlichtingen en dat wierp "een smet" op zijn palmares. "Het was pijnlijk. Het is nu pijnlijk", vertelde Powell in 2005 aan ABC News.

Powell werd in New York uit Jamaicaanse ouders geboren. Hij werkte 35 jaar als beroepsmilitair voor hij op de voorgrond trad als populair politicus en bewindsman. Powells carrière startte in het leger, in Vietnam, en kende een eerste hoogtepunt als veiligheidsadviseur op het einde van het presidentschap van Ronald Reagan. Onder diens opvolger, George H.W. Bush, werd Powell de jongste en de eerste zwarte bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten.

In het midden van de jaren 90 werd hij een tijdlang beschouwd als een groot kanshebber om de eerste zwarte president te worden. George W. Bush, die president werd in 2001, koos hem als minister van Buitenlandse Zaken. Dat bleef hij vier jaar lang, maar in die periode raakte zijn reputatie ernstig bezoedeld.

Zijn aanzien raakte op een dieptepunt begin 2003 toen hij in de Veiligheidsraad van de VN een presentatie gaf over vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Het verhaal bleek niet te kloppen en leidde met een Amerikaanse inval in Irak tot een van de bloedigste oorlogen in de regio waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.
Advertenties