'Pro Live' vs 'Pro Choice'
13 Oct 2021, 20:37
foto


'Pro Live' en 'Pro Choice' zijn de twee bewegingen die tegenover elkaar staan in de abortusdiscussie in de Verenigde Staten van Amerika. De 'Pro Live' beweging verdedigt het recht op leven. Zij is voorstander van wetten die abortus verbieden ter bescherming van het leven. In dit geval het leven van het ongeboren kind.

De 'Pro Choice' beweging verdedigt het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Zij is van mening dat de overheid een vrouw niet mag dwingen een zwangerschap te behouden. 'Baas in eigen lijf' is één van haar leuzen.

Gisteren op het oud vlaggenplein hoorde ik geestelijke leiders dezelfde argumenten als de 'Pro Choice' beweging gebruiken in de vaccinatiediscussie. Ik weet honderd procent zeker dat deze geestelijke leiders in de abortusdiscussie de 'Pro Live' standpunten ondersteunen. Maar ik vraag me af of zij de parallellen tussen de abortusdiscussie en de vaccinatiediscussie zien. Het gaat om de principiële vraag: ondersteun je het recht op zelfbeschikking of ondersteun je recht op leven.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gebed door één der geestelijke leiders. Hierbij smeekte hij God om iedereen te beschermen tegen Covid-19. Dat deed mij denken aan het volgende:
Tijdens een overstroming, weigert een man zijn huis te verlaten en met een reddingsbootje mee te varen: "Dank u, maar ik vertrouw op God, die zal mij redden." Het water stijgt, en er komt nog een boot vol mensen langs. De man die op God vertrouwt, bevindt zich inmiddels op de eerste verdieping en roept uit het raam dat hij geen hulp nodig heeft: die komt alleen van boven. Nog later: het water heeft de rand van het dak bereikt. De man zit op de nok van het dak. Daar nadert een helikopter, de touwladder hangt er al uit. En weer wijst de man de hulp af. Het water stijgt verder en hij verdrinkt. In de hemel aangekomen vraagt hij teleurgesteld aan God: "Waarom heeft u mij niet gered?" "Niet gered? Ik heb eerst een reddingsbootje gestuurd, en toen een grote boot, en toen nog eens een helikopter!"

De parallel: Vier soorten vaccins worden aangeboden, je weigert alle vier en vraagt God jou te beschermen.

Ronald Grunberg
Advertenties