Overstromingen China: Bijna 2 miljoen mensen ontheemd
11 Oct, 12:35
foto
Zware en langdurige regenval en stormen belemmeren de reddingsinspanningen verder in de Chinese provincie Shanxi. (Getty Images)


Meer dan 1,76 miljoen mensen zijn volgens lokale media getroffen door ernstige overstromingen in de noordelijke provincie Shanxi in China. De hevige regenval van vorige week zorgde ervoor dat huizen instortten. Het veroorzaakte aardverschuivingen in meer dan 70 districten en steden in de provincie. Volgens de autoriteiten belemmert hevige reddingspogingen.

De overstromingen komen minder dan drie maanden nadat extreme regenval in de provincie Henan meer dan 300 levens heeft geëist.

De Chinese Meteorologische Administratie vertelde de lokale media ook dat hevige en langdurige regenval en stormen de reddingsinspanningen belemmeren. Shanxi is ook de thuisbasis van een aantal oude monumenten die een groot risico lopen door de hevige regenval.

Autoriteiten vertelden het persbureau Xinhua dat meer dan 120.000 mensen met spoed zijn overgebracht en hervestigd, en dat 17.000 huizen in de provincie Shanxi zijn ingestort.

Vier politieagenten zijn omgekomen als gevolg van een aardverschuiving, bericht staatsmedium Global Times, hoewel informatie over andere slachtoffers niet is vrijgegeven. Het voegde eraan toe dat de overstromingen in Shanxi mogelijk erger waren dan de overstromingen in Henan eerder dit jaar.

In de provinciehoofdstad van Shanxi, Taiyuan, viel vorige week een gemiddelde neerslag van ongeveer 18,6 cm, vergeleken met 2,5 cm in oktober tussen 1981 en 2010.

Reddingswerkers in Taiyuan gebruikten naar verluidt megafoons om gestrande mensen te vertellen: "Houd de kinderen boven je hoofd, ouderen en vrouwen krijgen voorrang om aan land te gaan. Geen paniek, iedereen wordt gered."

Shanxi is een belangrijke steenkoolproducerende provincie en de Chinese regering zag zich genoodzaakt de activiteiten in mijnen en chemische fabrieken stop te zetten als gevolg van de regen.

China kampt al met een energietekort dat stroomstoringen heeft veroorzaakt. De overheid heeft het elektriciteitsverbruik in havens en fabrieken aan banden gelegd.

De lokale overheid zei dat het de productie van 60 kolenmijnen, 372 niet-kolenmijnen en 14 gevaarlijke chemische fabrieken in de provincie heeft opgeschort. De activiteiten in 27 andere kolenmijnen waren al op 4 oktober stopgezet.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October