Column: Persconferentie is geen wijkvergadering
05 Oct, 00:59
foto
Ministers waren als decor opgesteld op de regeringspersconferentie. Zij hebben boe noch ba gezegd. In deze crisistijd moeten de handen uit de mouwen gestoken worden. (Foto: René Gompers)


Het lijkt er veel op dat de regering een afspraak had gemaakt met Whatsapp, Facebook en Instagram om plat te gaan. Op social media was het behoorlijk stil, terwijl alle ministers als levend decor voor spek en bonen aanzaten bij de persconferentie. Niemand maakte op social media een opmerking over de oranje-rode kleur van het haar van de president en zijn te zwaar opgemaakt gezicht. Daarom kon hij ook de vele indringende vragen die journalisten stelden gewoon negeren. De autoritaire toon die directeur Alven Roosveld van het CDS aansloeg tegen journalisten die terecht klaagden dat hun vragen niet werden beantwoord, kreeg geen weerklank.

De CDS-topman, tegen wie zijn medewerkers aanschoppen en over hem hebben geklaagd bij de president, had haast om de persconferentie die langer duurde dan gepland, af te ronden. Hij keek niet naar de oorzaak van het uitlopen van de persbijeenkomst - die af en toe op een massameeting leek - maar vond dat journalisten maar één vraag mochten stellen in de tweede ronde, terwijl keer op keer werd gewezen op het niet beantwoorden van vragen van de eerste ronde. Als de inleiding van de president niet steeds onnodig langdradig was, zou de persconferentie niet zo lang duren en hoeven journalisten niet beknot te worden in hun werk.

De overheid gebruikt persconferenties - die bestemd zijn voor journalisten - als propagandamachine. Over de hoofden van de journalisten wordt er rechtstreeks gesproken met het publiek, alsof het om een wijkvergadering gaat. Een PERSconferentie is een bijeenkomst voor journalisten waarop belangrijke nieuwsfeiten worden bekendgemaakt. Het gaat om een bijeenkomst waarbij vragen van journalisten worden beantwoord. Hier willen autoriteiten op persconferenties hun eigen boodschap geven en vinden zij het maar lastig dat journalisten kritische vragen stellen. Ze willen niet dat hun voorgekauwde toespraak glans verliest door - in hun ogen - PERSmuskieten.

Op de persconferentie waren de nieuwsfeiten ver te zoeken. Het IMF is nog bezig te finaliseren. Het is weer een kwestie van dagen, terwijl maand na maand voorbij vliegt. Er is echter nog geen witte rook uit de IMF-schoorsteen zichtbaar. De IDB zal niet wachten op het IMF, want die heeft een eigen relatie met Suriname. De bevordering van DNV-directeur, Shivanand Ramlall, tot commissaris van politie voor de vorm - hij heeft zelfs het geld bij die rang niet nodig - blijft wazig. Sinds juli is de regering nog aan het evalueren over 1 jaar bewind. En wat zeker niet duidelijk is geworden, is ALS en wanneer de gewraakte benoemingen van family and friends zullen worden teruggedraaid. Prestaties zullen tellen... Voortaan moet er per vraag/journalist gelijk antwoord gegeven worden!

Al anderhalf jaar worden de burgerrechten in het land beknot. De avondklok van de jaren tachtig die was afgezworen, is opgepoetst en in het hele land geplaatst. Terwijl er meer en meer besmettingen zijn en er veel meer mensen doodgaan door Covid-19, gaat alles normaal door en moeten alleen burgers braaf thuisblijven. Alle 'belangrijke mensen' (bijkans 40.000 !!!) hebben vrijstelling. Zij mogen zich gewoon op straat bevinden en de politieke partijen houden gezellig hun bijeenkomsten, terwijl de lockdown (klinkt krachtiger dan avondklok) voor het hele land geldt.

Daar waar er geen overtuigingskracht is en weinig vertrouwen is in de regering, worden sancties doorgedrukt. De conceptwet ligt al klaar straf uit te delen, die slechts averechts gaat werken. Op overheidskantoren en die van het bedrijfsleven zijn niet-gevaccineerden niet welkom, ook niet wanneer ze zich houden aan mohana. Bij de VHP zijn de deuren van de gebouwen gesloten voor niet-gevaccineerden of mensen die geen recent PCR-test resultaat op zak hebben. Ook zijn ze niet welkom op partijactiviteiten. Journalisten en camerapersonen moesten, zonder dat het van te voren was gemeld, maandag een sneltest ondergaan om de persconferentie te kunnen bijwonen. Het is te hopen voor Chan dat de verkiezingen niet eerder komen, want dan zullen al de niet-gevaccineerden (ruim 60%) het rondje bij de olifant niet zonder meer rood kleuren. De 20 zetels zullen minstens worden gehalveerd als er binnenkort verkiezingen komen.

Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August