Vaccinatie van militairen kan verplicht worden gesteld
01 Oct, 00:53
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie en luitenant-kolonel Chevron Terborg, directeur Militair Hospitaal. (Foto: René Gompers)


Militairen zijn niet verplicht om zich te vaccineren tegen het coronavirus. Daar kan binnenkort verandering in komen, deelt minister Krishna Mathoera van Defensie mee. De overheid zoekt naar draagvlak om vaccineren verplicht te stellen. Vanaf 2020 zijn er tot nu toe 800 personeelsleden van Defensie en het Nationaal Leger door het virus getroffen, 8 hebben de ziekte niet overleefd. De overledenen waren niet gevaccineerd, deelt luitenant-kolonel Chevron Terborg mee. Zij is arts en algemeen directeur van het Militair Hospitaal. Op dit moment zijn er bij Defensie 122 actieve gevallen, 4 personen liggen in het ziekenhuis.

Mathoera en enkele leidinggevenden zijn op een persconferentie op het ministerie van Defensie, op een aantal zaken ingegaan. De covidsituatie binnen de defensieorganisatie is ook een onderwerp geweest. "Van de actieve gevallen zijn 84 militairen en 38 gezinsleden," deelt Terborg mee. "118 personen zijn in thuisisolatie.” Er zijn ook 75 personen in huis quarantaine geplaatst, omdat ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Terborg geeft aan dat de mensen niet in het Militair Hospitaal liggen maar in andere ziekenhuizen. Een groot deel van het ziekenhuis is in bruikleen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

“Geen van de 8 militairen die overleden zijn, was gevaccineerd. Dat vinden we heel jammer. Omdat het ons pijn doet dat de mensen geen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om zich te vaccineren, om zodoende het overlijden te voorkomen,” zegt Terborg. Door het uitvallen van personeel is de productiviteit op het ministerie en in het Nationaal Leger ook minder. Heel veel projecten moeten geschrapt worden. Bij de Militaire Politie is 60 procent gevaccineerd, deelt Mathoera mee. Bij de luchtmacht is meer dan 50 procent van de officieren en 30 procent van de manschappen gevaccineerd. Bij sommige onderdelen van het apparaat is slechts 10 procent gevaccineerd.

Aan Mathoera is gevraagd of het vaccineren niet gewoon een bevel kan zijn. Mathoera: “We zijn wel een legerorganisatie maar niet zo autoritair of autocratisch, maar ik denk dat het wel die kant zal opgaan binnenkort. We hebben in regeringsverband hierover gesproken.  We willen een uniform beleid gaan uitvoeren. We zijn in dialoog met werkgevers en andere belanghebbenden dwars door het land. Omdat, om maatregelen door te voeren, je draagvlak wil.”

Mathoera deelt mee dat de afgelopen week met het personeel van Defensie en het Nationaal Leger is gesproken. Zij heeft ook persoonlijk met de mensen gesproken om hen van het belang van vaccinatie te overtuigen. “Uiteindelijk gaan we als regering inderdaad die kant op om met regelgeving, mensen te dwingen om te vaccineren. Maar goed, dat zal blijken uit het overleg met alle belanghebbenden.”

Terborg geeft aan dat ondertussen de vaccinatiecampagne voor het personeel is opgevoerd. Het personeel, actief en gepensioneerd, en hun gezinsleden kunnen zich vaccineren in de Memre Buku Kazerne. Er komen nog twee vaccinatiedagen, eentje in het Militair Hospitaal en de Ayoko Kazerne in Para. Er is keus tussen AstraZeneca, Pfizer en Sinopharm. In het bestand zijn ruim 10.000 ‘Defensie rechthebbenden’ (actief en gepensioneerd personeel en hun gezinnen) geregistreerd.
Advertenties