Wat maakt ons SURINAMER??
14 Sep, 23:03
foto


Je kan als Surinamer of als Surinaamse diaspora overal in de wereld zijn. Van New York tot Amsterdam of van Curaçao tot Frankrijk, maar stel jezelf de vraag; wat maakt ons tot SURINAMERS? Is dat nu omdat wij onze Internationale Luchthaven “Zanderij” noemen of het feit dan wij allen wel een tante Wonnie kennen?

Kenmerken wij ons door onze kookkunsten, bigi fesa’s, of onze pagara estafette? Wij zijn een natie dat door onze verschillende mooie culturen heel veel verschillen zien, maar door onze nationaliteit wij veel meer gemeen hebben.
Wij zijn nog steeds een natie waarbij leden van de tempel (mandir) afspreken voor een kerstdiner of waarbij je bij de rotishop een nasi of bami kan halen. Wij zijn door de jaren heen veel meer van elkaar gaan leren en hebben wij SURINAMERS onze eigen gewoontes en tradities ontwikkeld dat niet gekoppeld staat aan een bestaande cultuur, maar aan onze nationaliteit. Denk maar aan onze Owru Yari avond, waarbij er op elke berm en elk jaar lekker gebarbecued wordt (Surinaamse traditie).

Wat zich voor het Verzets Resistance Museum heeft afgespeeld, is heel betreurenswaardig. En zag ik mijn Surinaamse broeders en zusters niet terug in de menigte dat daar aanwezig was. Wij worden gekenmerkt als een vredelievend natie waarbij verschillende culturen in harmonie met elkaar kunnen leven. En kan deze groep van mensen nooit en te nimmer mijn SURINAME vertegenwoordigen. De organisatoren van dit protest dienen zich te verontschuldigen aan onze President, onze First Lady en bovenal onze GEHELE SURINAAMSE NATIE.

Er zijn tal van Surinamers die op basis van sport, studie, business en verschillende organisaties Suriname en Surinamers in positieve zin op de wereldkaart plaatsen. En is het treurig om te zien dat alle moeite van deze Surinamers aan diggelen wordt geslagen door een stel "verdwaalde" natie genoten.

Laten wij samen komen op basis van onze nationaliteit en niet uit elkaar gaan op basis van kleur, cultuur, geloof of politieke voorkeur. Want het Surinamer zijn is juist een cocktail van dit alles opgediend met liefde voor elkaar, saamhorigheid en respect.

"We must learn to live together as brothers or we will perish together as fools"
Martin Luther King


K. Debi Tewari


Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August