Column: Machtsspel
09 Sep 2021, 00:59
foto
Messi sprak als brugman, maar het mocht niet baten.
Foto: destentor.nl


Zondagmiddag jongstleden maakten miljoenen voetbalfans zich op om de titanenstrijd tussen Brazilië en Argentinië te volgen. Deze matchup staat van oudsher garant voor veel spektakel, maar dit maal had het een extra dimensie. Gastland Brazilië had na de verloren Copa America finale eerder dit jaar, iets goed te maken tegen Argentinië dat geschiedenis schreef door de titel op de bodem van de aartsrivaal te pakken. Al met al beloofde deze krachtmeting veel vuurwerk. Vanaf het prille begin was te merken dat beide landen geen duimbreed weken voor elkaar en het had er alle schijn van dat de arbiter een moeilijke klus te klaren zou krijgen. Totdat de gezondheidsautoriteiten van Brazilië het veld betraden, omdat een aantal Argentijnse spelers de Corona-maatregelen geschonden zouden hebben.

Op zich zou je kunnen redeneren dat de Braziliaanse officials slechts hun werk deden, dus verder hoeven er geen woorden aan vuil gemaakt te worden. Echter is deze zienswijze te simplistisch. De gezondheidsautoriteiten in Brazilië hadden daags daarvoor ook al kunnen optreden tegen de 'overtreders', aangezien de Argentijnen enkele dagen voor de krachtmeting in het gastland neerstreken. De spelers die in het Verenigd Koninkrijk actief zijn, zouden niet mogen meedoen, vanwege het hoge Coronavirus-risico. Hadden de landen dat vooraf doorgesproken en akkoord daarover bereikt of was Brazilië op de solotoer? Waarom hebben de autoriteiten zolang gewacht voordat ze bezwaar maakten? Waren de regels van te voren bekend bij de gasten of heeft de gastheer eigendunkelijk gehandeld?

Hetgeen zich heeft afgespeeld in Brazilië komt overeen met de situatie waar Natio in terecht zou komen, nadat Aruba besloot om zijn thuiswedstrijd in de Verenigde Staten van Amerika (VSA) af te werken. Ware het niet dat de VSA uiteindelijk afzagen van deze restrictie, dan zou Natio een mal figuur slaan, want de meeste diaspora-spelers zouden niet naar het gastland mogen afreizen, terwijl de groep die hier actief is, niet klaargestoomd was om het aan te kunnen. Argentinië is zelf een grootmacht in de wereld, dus heeft het flink van zich afgebeten.

De wereld voetbalbond FIFA heeft een grondig onderzoek aangekondigd en gedreigd met harde maatregelen. De vraag is waarom de FIFA na het incidentje tussen Suriname en Aruba, geen richtlijnen heeft uitgevaardigd om dit soort calamiteiten uit te sluiten. De hele wereld zat te wachten op een duel dat garant staat voor voetbalspektakel, maar werd 'getrakteerd' op een machtsspel tussen de Zuid-Amerikaanse voetbalgiganten. Mijn inziens kan de FIFA nalatigheid worden verweten, door ruimte te laten voor landen om regels naar eigen inzichten te interpreteren. Er zijn harde maatregelen in het vooruitzicht gesteld, maar ik verwacht dat het vanwege de grote belangen, met een sisser afloopt.

Mireille Hoepel

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April