Rutte: Brunswijk geen sta-in-de-weg in relatie
08 Sep 2021, 12:57
foto
De Nederlandse demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie vandaag. (Foto: CDS)


Het feit dat Ronnie Brunswijk in 1999 bij verstek veroordeeld is in Nederland voor cocaïnehandel en nu vicepresident is, vormt geen belemmering voor een uitstekende samenwerking tussen de twee landen. Dit zei demissionair premier Mark Rutte vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie na een bespreking met president Chan Santokhi. 

Rutte merkte op dat zaken gedaan worden met de regering van president Santokhi. De keuze van het volk van Suriname wordt gerespecteerd. De Nederlandse regering onderhoudt formeel geen contact met Brunswijk, behalve als het functioneel noodzakelijk is, legde Rutte uit. "Dat is onze positie".

Op een vraag van een journaliste antwoordde de Nederlandse bewindsman dat de naam Desi Bouterse niet gevallen is tijdens de bespreking. "Wel zijn voorganger".  De relatie met Suriname is zodanig hersteld dat een bezoek van hem of koning Willem-Alexander niks in de weg staat. De premier voegde eraan toe dat bezoeken van de koning jaren vooraf worden gepland. Hoewel de weg vrij is, wil dat niet zeggen dat de koning binnenkort op bezoek gaat naar Suriname.
President Santokhi deelde mee dat hij heel gauw formeel een uitnodiging zal sturen naar de premier en naar de koning om een officieel bezoek te brengen aan Suriname.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May