Artsen zonder Grenzen sluit ziekenhuis in Haïti
03 Aug 2021, 23:03
foto
Mensen lopen op de verlaten weg voorafgaand aan schietpartijen in het centrum van Port-au-Prince, Haïti. (Archieffoto AFP)


De medische liefdadigheidsinstelling Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft haar ziekenhuis in een verarmde wijk van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince permanent gesloten vanwege bendegeweld, zei het maandag in een verklaring. Het ziekenhuis in Martissant, in het zuiden van Port-au-Prince, bood gratis medische behandeling aan ongeveer 300.000 mensen in het armste land van Amerika, en werd sinds 2006 beheerd door de liefdadigheidsinstelling - bekend onder de Franse afkorting MSF (Artsen zonder Grenzen).

Maar de afgelopen twee maanden hebben gewapende bendes gevochten om de controle over Martissant, terwijl het gebied feitelijk wordt belegerd. De politie had de wijk al verlaten nadat het lokale station werd aangevallen door de bendes toen het geweld begin juni uitbrak.

Enkele duizenden inwoners zijn al gevlucht, terwijl banken en bedrijven zijn geplunderd door de gewapende groepen.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen werd eind juni getroffen door geweervuur, hoewel niemand gewond raakte en het goede doel niet opzettelijk het doelwit was. Destijds zei het dat het de faciliteit aan het evacueren was om het personeel te beschermen.

"Om de veiligheid van het personeel en de patiënten te garanderen en om de aandacht te vestigen op de ondraaglijke situatie in Martissant, is Artsen Zonder Grenzen genoodzaakt haar deuren te sluiten na 15 jaar aanwezigheid in het gebied", aldus de NGO.

Het zei dat het geen tijd heeft gehad om de logo's van het gebouw te verwijderen en dat het "elke verantwoordelijkheid afwijst voor wat er zou kunnen gebeuren in de voormalige gebouwen van de alarmcentrale".

De liefdadigheidsinstelling die de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen, zei dat ze vastbesloten was om "de Haïtiaanse bevolking in het algemeen en de armsten in het bijzonder te helpen". Ze is in gesprek om het centrum naar een ander deel van Port-au-Prince te verplaatsen.

"De verleende zorg had betrekking op de behandeling van trauma, medische en gynaecologisch-verloskundige noodsituaties", aldus de verklaring.

"AzG blijft gewapende actoren in Haïti oproepen om de veiligheid van gezondheidspersoneel, patiënten, uitrusting en medische voorzieningen te respecteren; voertuigen en ambulances moeten ook veilig kunnen circuleren."

De nieuwe premier, Ariel Henry, die de macht overnam in Haïti na de moord op president Jovenel Moise op 7 juli, heeft gezworen vrede en veiligheid te brengen. Maar de Caribische natie blijft verstrikt in politieke en veiligheidschaos, met een duidelijke stijging van het aantal ontvoeringen voor losgeld door gewapende bendes en een toename van het aantal Covid-19-gevallen.

Niet-gouvernementele organisaties spelen een sleutelrol bij het verstrekken van medische zorg in Haïti, waar de overheid minder dan vijf procent van haar budget aan gezondheidszorg besteedt. Artsen zonder Grenzen werkt al 30 jaar in Haïti.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April