Costa Rica in de greep van ernstige overstromingen
27 Jul, 19:03
foto
Mensen staan op een brug over de rivier La Estrella. De brug is beschadigd door overstromingen als gevolg van zware regenval in Limon, Costa Rica. (Foto's: Reuters)


De meedogenloze regenval in het Caribisch gebied heeft minstens twee levens geëist door ernstige overstromingen en heeft grote schade aangericht aan de infrastructuur in het noorden en oosten van Costa Rica. Twee mensen werden gedood en nog eens twee werden vermist, aldus het Rode Kruis in Costa Rica.

Ongeveer 3.000 mensen werden gedwongen om hun toevlucht te zoeken tegen het extreme weer in noodopvangplaatsen, zeiden de autoriteiten. Bijna een kwart van Costa Rica valt onder een "rood alarm" afgekondigd door de National Emergency Commission (CNE) voor overstromingen en aardverschuivingen, inclusief de noordelijke gemeenten San Carlos, Upala, Guatuso en de Caribische zones Limón, Matina, Talamanca, Sarapiquí en Turrialba.

Turrialba, dat 60 kilometer ten oosten van San José ligt, kreeg volgens burgemeester Luis Fernando León in slechts één dag de gebruikelijke hoeveelheid regen voor de hele maand juli. "We waren niet voorbereid op deze omvang. Het is een extreme gebeurtenis die sinds 1978 niet meer heeft plaatsgevonden", vertelde León telefonisch aan Reuters.

De regens werden verergerd door de positie van de Intertropische Convergentie Zone - een regenband die de wereld omringt - en vochtigheid gedragen door passaatwinden, zei het National Meteorological Institute (IMN) in een verklaring.

Maandag waren de regens lang genoeg opgehouden om de autoriteiten in staat te stellen hulp te verlenen aan een aantal getroffen gebieden, zei president Carlos Alvarado. "Er is minder regenval en het wordt steeds gemakkelijker om toegang te krijgen tot hulp en te werken om puin te verwijderen en de normaliteit in deze gemeenschappen te herstellen," zei Alvarado.

Het IMN voorspelt extra maar matige regen in de Caribische zones en een toename van regen in het midden van het land en op de helling van de Stille Oceaan.
Advertenties

Friday 20 May
Thursday 19 May
Wednesday 18 May