Constitutioneel Hof uitgebreid met plv secretaris Breidel
20 Jul, 03:36
foto
Voorzitter van het Constitutioneel Hof, Gloria Karg-Stirling, (rechts) heet plaatsvervangend secretaris, Moïra Breidel welkom. (Foto: Voorlichting Juspol)


Moïra Breidel is als plaatsvervangend secretaris toegevoegd aan het Constitutioneel Hof (CH). Voorzitter Gloria Karg-Stirling heeft maandag de belofte afgenomen. Breidel spreekt van een uitdaging en een functie die ze ambieerde.

“Het is een heel bijzonder moment in mijn leven. Iets waar ik al lang naar uitkeek”, laat ze optekenen via Voorlichting Justitie & Politie. Volgens haar zal het geen moeilijke uitdaging zijn. Zij loopt vanaf 1 april mee en oefent de werkzaamheden ook al uit.

Het CH is op 7 mei 2020 geïnstalleerd voor een zittingsduur van vijf jaar. Een van de grote momenten is donderdag. Dan zal het CH een beslissing nemen over het verzoek in mei 2020 om de Amnestiewet te toetsen. Deze rechtsvraag is gedeponeerd bij het CH door de toenmalige NDP-fractie. Gevraagd is om wet aan de grondwet en/of enige volkenrechtelijke overeenkomst te toetsen. Er is een aantal overwegingen geponeerd op basis waarvan een concrete rechtsvraag is gesteld of deze wet is strijd is met de grondwet en andere verdragen. De NDP vindt dat de Amnestiewet van kracht is en dat de Krijgsraad de bevoegdheid niet heeft om de wet te toetsen en terzijde te leggen.

In het CH hebben verder zitting de leden: Rinette Djokarto, Anoeradha Akkal-Ramautar en Maya Fokké-Manohar De plaatsvervangende leden zijn:Bien Sojo, Jornell Vinkwolk en Roy Chitanie.

Advertenties