'Soft launch' Sinopharm brengt honderden op de been
11 Jul 2021, 00:57
foto
Aanvankelijk zouden slechts 100 personen gevaccineerd worden zaterdag met Sinopharm. Maar uiteindelijk zijn 515 prikjes gezet. (Foto's: René Gompers)


De ‘soft launch’ van de vaccinatie met Sinopharm in het Politie Opleidingscentrum (POC) zaterdag is groter uitgepakt dan de organisatie had gepland. Er zouden in die drie uren maximaal 100 vooraf geregistreerde personen worden geprikt met het vaccin uit China. Het zijn er uiteindelijk 515 geworden. De voorraad is een paar keer aangevuld. Iedereen die was komen opdagen, overwegend Chinezen, is geholpen. De ‘soft launch’ is voor de werkers een ‘praktijk examen’ in hoe om te gaan met het nieuwe vaccin, geweest.

Omgaan met Sinopharm verschilt van AstraZeneca. Het wordt bijvoorbeeld anders opgeslagen. Het flacon (flesje waarin het vaccin is opgeslagen) moet eerst gezwenkt worden voordat de vloeistof in de spuit wordt opgenomen. Bij AstraZeneca mag dat helemaal niet. De inhoud van een Sinopharm flacon is voor 1 persoon bestemd (single dose vial). Bij AstraZeneca is dat maximaal 12 personen per flacon (multi dose vial). “Dit was echt de generale repetitie,” geeft Shalini Dwarkasingh-Ramautar aan. Zij is de superviserende arts bij POC. “We hebben de werkwijze nu onder de knie. We moesten nog wennen aan dit vaccin. Maar het is goed gegaan.”Het overgrote deel van de mensen dat Sinopharm is komen prikken, is het Nederlands niet machtig. Ook Surinaams gaat wat stroef. De ruimte is zo ingedeeld dat zij een rij volgen waar ze door een vertaler opgevangen worden. In de andere rijen staan andere Surinamers van verschillende afkomst.

Assembleelid Rui Wang (VHP) geeft aan dat een heel groot deel van de Chinese gemeenschap speciaal op het vaccin uit het moederland heeft gewacht. “Voor hen is het niet onbekend,” deelt hij mee. “Ze hebben familie in China die ermee is gevaccineerd. Ze houden elkaar op de hoogte van wat er gebeurt. Alles gaat goed met de families. Dus nu het vaccin hier is zijn ze blij en komen dan vaccineren.”Een ambulance is een paar keer uitgereden om nog meer vaccins op te halen. De mensen komen bij bosjes binnen. De poort is een kwartier eerder dichtgedaan nadat er plots weer een stroom van mensen zich aandiende. De ‘soft launch’ heeft drie uren geduurd. Het vaccineren wordt zondag vanaf 8 uur voortgezet. Volgens planning zouden er 200 personen moeten worden gevaccineerd met Sinopharm. De organisatie bereidt zich voor op een grotere drukte. De officiële launch is echter maandag.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November