Canada: Betogers vernietigen beelden Britse vorsten
03 Jul 2021, 04:19
foto
Een beschadigd standbeeld van koningin Victoria ligt op de grond. Betogers hebben het beeld neergehaald op Canada Day in Winnipeg, Manitoba na de ontdekking van de overblijfselen van honderden kinderen op voormalige inheemse residentiële scholen. (Foto's: Reuters)


Demonstranten hebben standbeelden van koningin Victoria en koningin Elizabeth II omvergeworpen in de Canadese stad Winnipeg, omdat de woede groeit over de ontdekking van de stoffelijke overschotten van honderden kinderen in ongemarkeerde graven op voormalige inheemse scholen. Een menigte scandeerde "geen trots op genocide" voordat ze de standbeelden van de vorsten neerhaalden.

De actie vond donderdag plaats op Canada Day, wanneer traditioneel in het hele land vieringen plaatsvinden. Veel steden hebben dit jaar echter evenementen geschrapt omdat het schandaal over de inheemse kinderen de Canadezen confronteerde met hun koloniale geschiedenis. Premier Justin Trudeau zei dat de dag "een tijd van bezinning" zou zijn.

Bijna 1.000 ongemarkeerde graven zijn gevonden in voormalige inheemse scholen in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk werden beheerd door de katholieke kerk en werden gefinancierd door de overheid.

Gedurende 165 jaar en nog pas in 1996 hebben de scholen inheemse kinderen met geweld van hun families gescheiden, hen onderworpen aan ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik in wat de Waarheids- en Verzoeningscommissie in 2015 "culturele genocide" noemde.

In Winnipeg juichte een menigte toen het standbeeld van koningin Victoria buiten de provinciale wetgevende macht van Manitoba viel. Demonstranten, van wie velen oranje kleding droegen, schopten ook tegen het omgevallen beeld en dansten eromheen. Het voetstuk en het standbeeld werden beklad met rode verfhandtekens.

Een nabijgelegen standbeeld van koningin Elizabeth werd ook afgebroken. Ze is het huidige staatshoofd van Canada, terwijl Victoria regeerde van 1837 tot 1901 toen Canada deel uitmaakte van het Britse rijk.

Protesten ter ondersteuning van de inheemse kinderen vonden donderdag ook plaats in Toronto, het financiële centrum van Canada, terwijl een #CancelCanadaDay-mars in de hoofdstad Ottawa duizenden trok om slachtoffers en overlevenden van het residentiële schoolsysteem te steunen. In andere delen van het land werden wakes en bijeenkomsten gehouden. Veel deelnemers droegen oranje kleding, wat het symbool van de beweging is geworden.

In zijn Canada Day-toespraak zei Trudeau dat de ontdekkingen van de overblijfselen van de kinderen op de voormalige scholen "ons terecht hebben aangespoord om na te denken over de historische mislukkingen van ons land". Er bestaat nog steeds onrecht voor inheemse volkeren en vele anderen in Canada, zei hij.

Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson zei dat de regering elke schending van de standbeelden van de koningin veroordeelde. "Onze gedachten zijn bij de inheemse gemeenschap van Canada na deze tragische ontdekkingen, en we volgen deze kwesties op de voet en blijven in contact met de regering van Canada over inheemse aangelegenheden", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May