Regering draagt SRD 10.000 bij voor Covid-uitvaart
22 Jun 2021, 07:47
foto
Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.


De regering heeft besloten maximaal SRD 10.000 bij te dragen in de uitvaartkosten van personen die aan Covid-19 zijn overleden. Ook de bijdrage aan reguliere uitvaarten is opgetrokken van SRD 2.000 naar maximaal SRD 5.000. Deze mededelingen deed minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maandag in De Nationale Assemblee. 

Indien er meerdere Covid-doden in een gezin zijn, zal het bedrag worden vermenigvuldigd. Als in een gezin beide ouders of verzorgers overlijden door Covid-19 en de overige gezinsleden minderjarig zijn of niet kunnen betalen, zal de gehele uitvaart voor rekening van de overheid komen. De Raad van Ministers heeft deze besluiten goedgekeurd en ze gaan per 1 juni in.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid merkte op dat meer informatie is gevraagd aan de uitvaartbedrijven. Het grootste deel van de kosten worden gemaakt bij het mortuarium en de begraafplaats. Een Covid-lichaam dat wordt gecremeerd in het crematorium bedragen de uitvaartkosten SRD 14.700. Een begrafenis van een Covid-lichaam in een kelder in Paramaribo kost SRD 30.450. De kosten voor een kelder alleen is SRD 20.000. Een niet Covid-lichaam dat in een kelder wordt begraven in Paramaribo kost SRD 27.431. Het verschil is SRD 3.000 tot SRD 5.000 omdat er extra voorzieningen getroffen worden bij een Covid-dode. 

Er is besloten om maatregelen te treffen om de kosten wat omlaag te brengen. De extra kosten zijn het beglazen van de kist, bodybags, huur vijf dagen koelcel vanwege protocol, de huur van de bewassingsruimte, transport van het lichaam indien de persoon niet in het Regionaal Ziekenhuis Wanica is overleden, waar het Covid-mortuarium is. De kosten van een begraafplaats variëren tussen SRD 17.500 en SRD 20.000. De uitvaartkosten voor een niet Covid-lichaam zijn SRD 25.200 en een Covid-lichaam SRD 30.850.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan de patholoog-anatoom gevraagd om het protocol van de uitvaart te herzien. Er is nu meer inzicht in de veiligheid van het lichaam na het overlijden op besmettelijkheid. Het lichaam kan na 72 uur na het overlijden worden vrijgegeven in plaats van vijf dagen, merkt Ramadhin op. Dat scheelt twee dagen koelcel. Ook andere aspecten van het protocol kunnen worden vereenvoudigd met als gevolg vermindering van de kosten van uitvaart. Het ministerie is hier nog mee bezig.
Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December