EK: Belgen zonder averij naar achtste finale
21 Jun 2021, 18:04
Romelu Lukaku brengt de Rode Duivels op dubbele voorsprong. (Foto: AFP)

Het Krestovski stadion te Sin Petersburg, Rusland was het strijdtoneel van de ontmoeting tussen Finland en België. België won zijn eerste twee wedstrijden en gaat met zes punten fier aan kop in groep B. Finland daarentegen, had nog alles om voor te spelen, want met 1 overwinning en 1 verlies heeft het tot nog toe slechts 3 punten vergaard. De wedstrijd stond onder leiding van de Duitse arbiter Felix Brych. Naar verwachting zal België de wedstrijd controleren en als de mogelijkheid zich voordoet, proberen te scoren. Finland zal de aanval moeten zoeken om een plek in de achtste finale te kunnen bemachtigen. Na een 0-0 ruststand wonnen de Belgen de wedstrijd met 2-0.

België startte met zijn sterkst mogelijke elftal en er was hen zo te zien alles aan gelegen om als eerste te eindigen in de groep. Hoewel de Belgen de wedstrijd controleerden, stichtten zij In het eerste kwartier haast geen gevaar. Het regende van verkeerde passen, waardoor er veel balverlies werd geleden en Finland zonder al te veel moeite in de wedstrijd kon blijven. In de 22e minuut brak Kevin de Bruyne door, maar zijn voorzet kwam niet bij een medespeler aan. België domineerde het spel volledig, maar: of stond Romelu Lukaku buitenspel; of schoot Jérémy Doku op de verdediging; of schoot Axel Witsel hopeloos over etc., kortom de aanval werd niet of kon niet succesvol worden afgemaakt. Op slag van rust brak Edin Hazard door op aangeven van Lukaku, maar ook uit deze aanval kwam niets. Na 45 minuten spelen gingen partijen de pauze in zonder gescoord te hebben: 0-0.

Meteen na de rust kwam Finland sterk aanvallend opzetten, maar de Belgen lieten zich niet overrompelen en verdedigden beheerst uit. In de 48e minuut gaf Lukaku een magnifieke pass aan De Bruyne, maar ook nu bleef het gewenste resultaat uit. De Belgen overliepen de Finse defensie, maar konden jammerlijk genoeg geen doorbraak forceren. In de 62e minuut verzuimde Glen Kamara bij een van de sporadische Finse aanvallen, om zijn land op voorsprong te brengen. Een minuut later combineerde Witsel met Hazard, maar ook nu werd er weer niet gescoord.

Eindelijk leek Lukaku in de 65e minuut erin te slagen zijn land op voorsprong te brengen, maar na inmenging VAR, werd het doelpunt alsnog afgekeurd. Uiteindelijk was het de Finse doelman Lukáš Hrádecký die een kopbal van verdediger Thomas Vermaelen die tegen de paal afketste, alsnog promoveerde tot doelpunt: 0-1. Finland ging hierna naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar in de 81e minuut kregen de Finnen het deksel op de neus, toen Lukaku stijlvol om zijn as draaide en snoeihard inschoot: 0-2. Hierna speelden de Belgen de wedstrijd rustig uit: 0-2.