EK: Zweden in thriller langs Slowakije
18 Jun 2021, 11:59
Emil Forsberg probeert zijn voorhoede aan het werk te zetten. (Foto: Reuters)

In groep E troffen Zweden en Slowakije mekaar voor hun tweede wedstrijd. Slowakije gaat in deze groep aan kop met de volle 3 punten, terwijl Zweden tot nog toe 1 punt wist te vergaren. Een overwinning voor Slowakije betekent plaatsing voor de volgende ronde, terwijl opnieuw puntverlies voor Zweden een vroege uitschakeling zou kunnen inluiden. Uitgaande van deze feiten kon een pittige wedstrijd verwacht worden. In het Krestovsky stadion te Sint Petersburg, Rusland had arbiter Daniel Siebert de leiding. Nadat er in de eerste helft niet werd gescoord, eindigde de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor Zweden.

Zoals verwacht ging Zweden volop in de aanval en creëerde ook ettelijke halve kansen in het eerste kwartier. Slowakije liet in deze fase het initiatief vooralsnog aan de tegenstander over. Halverwege deze speelperiode gooide Slowakije het over een andere boeg, waardoor de wedstrijd kantelde en Zweden terug werd gedrongen. De Slowaakse aanvoerder Marek Hamšík kreeg de beste mogelijkheid, maar verkeek zich op de snelheid van de bal, waardoor het leder over de doellijn rolde. Ook Ondrej Duda had balbezit binnen het strafschopgebied, maar zijn hakje kreeg geen vervolg, waardoor doelman Robin Olsen de bal rustig kon oppakken. Iets later combineerden Hamsik en Duda, echter ging het schot van Hamsik over het doel. Zweden kwam voor de rest van deze helft niet meer aan te pas. Partijen zochten bij een 0-0 gelijkspel de kleedkamers op.

Zweden kwam aanvallend uit de kleedkamers en Alexander Isak had reeds in de eerste minuut een goede mogelijkheid, maar handelde niet snel genoeg, waardoor de Slowaakse verdediging erger kon voorkomen. Luttele minuten later deed Duda een poging om zijn land aan een voorsprong te helpen, maar zijn inzet ging rakelings over het Zweedse doel. In de 59e minuut dacht Ludwig Augustinsson de 1-0 in te koppen, maar doelman Martin Dúbravka werkte de bal op miraculeuze wijze over het doel. Uit de hoekschop die hierop volgde verlengde Isak naar Marcus Danielson. Korte tijd later was het Isak zelf die een laag en hard schot afvuurde, maar via een verdediger ging de bal naast het doel. In de 67e minuut was Isak het dichtst bij een doelpunt, echter ging de bal rakelings over het Slowaakse doel. In de 72e minuut soleerde Isak vanaf het middenveld en leek af te stevenen op de openingstreffer, maar doelman Dúbravka was bij de les.

Met nog een kwartier te gaan brak de ingevallen Robin Quaison door en was doelman Dúbravka genoodzaakt aan de noodrem te trekken, hetgeen Zweden een strafschop opleverde die keurig door Forsberg werd benut: 1-0. Niet lang daarna brak Isak andermaal door, maar hij verzuimde om Quaison die er beter voorstond aan te spelen, waardoor niet alleen deze kans verloren ging en daarmee ook de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Hierna probeerde Slowakije het tij te keren door alles in de aanval te gooien, maar de tijd was niet zijn bondgenoot. Zweden pakte alle drie punten.