Veel aanvragen voor landbouwsubsidies bij SAMAP
08 Jun, 22:47
foto
Medewerkers van SAMAP en waarnemers van betrokken ministeries bekijken de dozen met de subsidieaanvragen. (Foto's: SAMAP)


Ruim 800 landbouwers, producentenorganisaties en landbouwbedrijven uit heel Suriname hebben in de afgelopen periode subsidieaanvragen voor ondersteuning van landbouwontwikkeling ingediend bij het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP. De ingediende aanvragen zullen in de komende twee maanden worden beoordeeld en geëvalueerd door een Onafhankelijk Technisch Evaluatie Panel.

De meest solide voorstellen zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan de Project Steering Committee van SAMAP. Alle deelnemers krijgen eind augustus van dit jaar bericht over de resultaten. De Tender Boxes van de Second Call of Expressions of Interest van de Matching Grant Facility (MGF) zijn op 4 juni samen met vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), geopend.

De oproep voor het indienen van aanvragen was op 4 februari, eerder dit jaar. In de afgelopen drie maanden hebben meer dan 1500 landbouwers, producentenorganisaties en landbouwbedrijven die geïnteresseerd zijn in apparatuur, machines en landbouwdiensten, deelgenomen aan SAMAP's informatie- en trainingsworkshops in alle districten.
SAMAP heeft samen met LVV, ROS en andere belanghebbenden uit de private sector, gerichte workshops georganiseerd om aanvragers te begeleiden bij het opstellen van de aanvraagformulieren en projectvoorstellen voor de Small en de Large Grants.

In de meeste districten was de vraag naar de ondersteuning van SAMAP groot, vooral in het binnenland, meldt de organisatie in een persbericht. De meerderheid van de landbouwers (95%) heeft een Small Grant aangevraagd tot een maximumbedrag van USD 5000. SAMAP licht toe dat de Matching Grant Facility een concurrerend fonds is dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende aanvragers en sterke projecten in de vorm van landbouw- en voedselverwerkingsapparatuur en geselecteerde diensten om de kwantiteit en de kwaliteit van de productie te verbeteren alsook de toegang tot afzetmarkten.

SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie. De organisatie geeft aan dat het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken, door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bos-bijproducten zal vergroten.
Advertenties