India krijgt medische noodhulp, doden blijven stijgen
02 May, 16:53
foto
Medische noodhulp uit verschillende landen arriveert in India, dat gebukt gaan onder een nieuwe golf van het coronavirus.


Meer medische noodhulp van buitenlandse donoren om een ​​nijpend zuurstoftekort te verlichten, is vandaag gearriveerd in India. Het aantal Covid-19-doden heeft vandaag ook een nieuw grimmig record gevestigd in het land.

India vestigt bijna dagelijkse records voor nieuwe infecties en sterfgevallen, nu de viruscrisis ziekenhuizen in steden overweldigt en zich uitbreidt naar landelijke regio's. Het land, dat 1,3 miljard inwoners telt, meldde zondag 3.689 doden - de hoogste stijging in één dag tot nu toe tijdens de pandemie, waarmee het totaal aantal Covid-19-doden meer dan 215.000 is.

Er kwamen bijna 400.000 infecties bij, waarmee het totale aantal gevallen boven de 19,5 miljoen komt. De laatste cijfers kwamen toen medische apparatuur, waaronder zuurstofcentrales, vanuit Frankrijk en Duitsland naar de hoofdstad New Delhi werd gevlogen als onderdeel van een enorme internationale inspanning.

"We zijn hier omdat we hulp brengen die ... levens zal redden", zei de Duitse ambassadeur in India, Walter J. Lindner, terwijl 120 ventilatoren zaterdag laat arriveerden. "Daarbuiten zijn de ziekenhuizen vol. Mensen sterven soms voor de ziekenhuizen. Ze hebben geen zuurstof meer. Soms gaan dood ze in hun auto."

De Franse ambassadeur Emmanuel Lenain zei dat zijn land solidariteit met India wilde tonen.
"De epidemie woedt nog steeds in één land. De wereld zal pas veilig zijn als we allemaal veilig zijn. Het is dus een urgente zaak", zei hij vandaag na de levering van acht zuurstofcentrales en tientallen ventilatoren van Frankrijk.

SOS vraag ​​om zuurstof
Er is een groeiende bezorgdheid over de toename van het virus in plattelandsgebieden waar de gezondheidsinfrastructuur al fragmentarisch en beperkt is. Ziekenhuizen in Delhi zijn doorgegaan met het uitschrijven van SOS-oproepen voor zuurstof op sociale media, met de laatste oproep van een kinderziekenhuis op Twitter vandaag.

Het pleidooi kwam een ​​dag nadat een tiental patiënten stierf in een ziekenhuis in Delhi te midden van zuurstoftekort, meldden lokale media.

India heeft zaterdag zijn inentingsprogramma opengesteld voor alle volwassenen, maar de voorraden zijn bijna op en alleen online inschrijvingen zijn toegestaan ​​voor personen onder de 45 jaar. "Het is nu een noodzaak. We zien zoveel mensen positief testen", vertelde datawetenschapper Megha Srivastava (35) aan AFP buiten een vaccinatiecentrum in Delhi terwijl ze op haar injectie wachtte. "We komen van 20 kilometer ver, aangezien dit de enige beschikbare plaats was."

De crematoria kunnen het aanbod van lijken niet aan. Parken en parkeerplaatsen worden gebruikt voor het cremeren van de doden.

Deskundigen hebben de regering opgeroepen om meer flexibiliteit toe te staan ​​bij de uitrol van vaccins, met name in armere plattelandsgebieden met een lagere internetpenetratie.
"We moeten voldoende vaccins aanschaffen en dan een bottom-up plan maken via ... het niveau van de primaire gezondheidscentra," vertelde de in Bangalore gevestigde volksgezondheidsexpert Hemant Shewade aan AFP. "Breng vaccins naar de mensen zoals we onze polio- en mazelencampagnes hebben uitgevoerd."

Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May