Column: Politieke Borrelpraat 661
02 May, 22:30
foto


“Ja heren, zijn jullie allemaal ingezoomd? Oké, wie begint?”
“Ik. Er komt in juni een akkoord met het IMF.”
“Eerst was het februari, toen maart, toen april, toen mei en nu juni.”
“Als je zoiets doet, moet je niet treuzelen, anders vererger je dat ding.”
“Wat is toch dat probleem met het IMF, ik snap het niet.”
“Wacht maar, totdat je het effect van die maatregelen gaat voelen, dan y’o bari.”
“I know, maar net wat Ron zegt: als je het gaat moeten doen, doe het en blijf niet maar treuzelen en met mooie beloften om de hete brei heen draaien.”
“Mooie woorden zijn zelden waar en ware woorden zijn zelden mooi.”
“Maar het gaat volgens mij steeds weer om één maatregel die het IMF terecht eist: de koers moet losgelaten worden en dan zal die na een periode van schommelen gaan stabiliseren op een bepaald punt.”
“Dat is een economische wetmatigheid. En dan pin je de koers officieel vast, liever iets boven die gestabiliseerde koers.”
“Dus we gaan weer moeten devalueren?”
“Dat klopt. Maar officieus zijn we dat al. Maar dan komen leningen volgens die koers binnen, kan het bedrijfsleven beter draaien en kunnen we onze schulden herschikken en beginnen af te lossen.”
“Dus het stabiliseren van de koers is die ladder waarmee we uit die economische put kunnen klimmen.”
“Jawel, anders blijven we net als een schip met een kapotte motor stuurloos zwalken op een onstuimige zee.”
“Maar wat zal die koers worden als die wordt losgelaten? Sommigen zeggen 1 op 50 of zelfs meer.”
“Dat kan niemand voorspellen, maar gezien onze kleine redelijk geschoolde bevolking en onze vele natuurlijke hulpbronnen denk ik niet aan 1 op 50.”
“Meester, aan welke gestabiliseerde koers denkt u?”
“Zeer suggestief, nobody knows. Maar ik denk aan hooguit 25 voor de dollar.”
“Dan zijn we de pineut, un’ klari, finished.”
“We liggen nu al aan het infuus naar adem te happen en hoe langer we wachten, hoe hoger die gestabiliseerde koers gaat worden.”
“Als we in februari al tot overeenstemming gekomen waren met het IMF en toen de koers hadden losgelaten, was die intussen waarschijnlijk op 18 gestabiliseerd en kon dat proces van economische opbouw al gestart worden.”
“Klopt, maar nee, we wilden weer laplapu doen en een of andere onzalige bandbreedte gaan instellen en zie het resultaat: de koers gaat al naar 20 of die is al daar.”
“Ja, maar eerst moesten nog allerlei maatregelen om illegale geldwisselaars en verplichte inwisseling van exportdollars en dat soort dingen in place gebracht zijn.”
“Deze beteugelende maatregelen hebben pas zin als de koers zich heeft gestabiliseerd.”
“Maar dat verplicht inwisselen van een deel van de exportdollars is ook het punt waarom exporteurs in vooral de groente sector over de kop dreigen te gaan.”
“Hoezo? Ze kunnen best wat van hun exportopbrengsten verplicht inwisselen bij de Centrale Bank.”
“Dat willen ze wel, maar het is toch je reinste diefstal van de Staat om je te verplichten 30% van je exportdollars tegen zeg maar koers 15 in te wisselen in SRD’s en als je kunstmest en zaaidaad enzo moet inkopen, moet je dat tegen koers 20 doen.”
“Ai werkelijk, a verschil bigi.”
“Zo is Bruynzeel toch kapot gegaan, en Surland, en Wageningen en Para-industrie? En een aantal particuliere bedrijven? En dat was tijdens de nul-optie van de Nieuw-Frontregering.
“En slimme jongens maakten toen al woekerwinsten door de staatsdollars, tegen 1,80 binnengekregen, tegen 1 op 100 en later tegen 1 op 1000 en hoger door te sluizen naar de zwarte markt.”
“Begrijp je nu waarom het IMF dat loslaten van die koers eist, anders: no deal?”
“Anders gaan bepaalde figuren grof geld maken met koersverschillen en dat willen buitenlandse investeerders niet.”
“Maar dat volk gaat in opstand komen als je de koers gaat loslaten.”
“Dat volk komt nu al in opstand doordat er nog steeds geen verlichtende maatregelen komen. Men heeft niets aan een waterstofproject of dromen over zesbaanswegen, terwijl de prijzen maar stijgen.”
“Daar kan geen enkele vliegende brigade wat aan doen.”
“Alleen maar populistische projecten waarbij met veel bier-spuiterij zand in de ogen van vooral de minder geschoolden wordt gestrooid. Hoe lang gaat dit werken?”
“Ðan heb je op koop toe een paar arrogante en liegende ministers ertussen die het publiek nog meer tergen met hun gebazel.”
“Zoals laatst die ene blaaskaak die vond dat hij pas volgend jaar bermen gaat maaien en trenzen gaat ophalen, omdat hij daarmee mensen wil straffen dat ze op de vorige regering hebben gestemd.”
“En heb je z’n lawsi excuus gehoord? Eén zinnetje nauwelijks excuus en vijftig volzinnen geleuter en gekanker over de ellende die de vorige regering heeft achtergelaten.”
“Maar dat van die vorige regering is toch waar?”
“Jazeker is dat waar. Maar is dat een gegrond excuus voor je falen als minister na een jaar beleid?”
“En intussen blijven wij maar een open goal voor mensenhandel, houtsmokkel en cocaïne-doorvoer. Van al deze drie hebben we in nog geen maand duidelijke voorbeelden gehad.”
“En wil je zien dat van alle deze drie voorbeelden de werkelijke bazen, de grote financierders achter de schermen, buiten schot blijven en misschien alleen maar een paar kleine jongens, zoals een piloot en een militair, opgepakt worden, zoals nu met die cokka-smokkel bij Tafelberg.”
“En is al duidelijk door wie die zowat 100 smokkelcontainers op de haven zijn verzegeld?”
“En welke andere orga’s doen aan charters van Haïtianen, want onze babbelarius Saya-takiyanus zegt niet de enige te zijn.”
“Oké jongens, onze zoomtijd is voorbij. Volgende week hebben we geen Zoom-borrelmeeting, tot over twee weken.”
“Goed dan, proost.”

Rappa
Advertenties