VN geeft voedsel aan kinderen in Venezuela
21 Apr, 04:41
foto
Veel Venezolaanse ouders hebben moeite om hun kinderen te voeden en nemen hun toevlucht tot gaarkeukens. (Getty Images)


Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties heeft een akkoord bereikt met de regering van Nicolás Maduro in Venezuela om voedsel te verstrekken aan de schoolkinderen van het land. Ondervoeding bij kinderen neemt toe nu de eens zo welvarende economie van Venezuela in een vrije val is gekomen en de gezondheidsdiensten zijn ingestort.

Meer dan 5,3 miljoen Venezolanen zijn  hun thuisland tijdens de crisis ontvlucht. Het WFP wil eind dit jaar 185.000 schoolkinderen bereiken.

Een in 2020 gepubliceerde studie van het Wereldvoedselprogramma suggereerde dat één op de drie Venezolanen niet genoeg voedsel op tafel kon zetten om aan de minimale voedingsbehoeften te voldoen en "hulp nodig had". De studie zegt dat het gebrek aan voedingsdiversiteit van Venezolanen "een grote zorg" was, aangezien veel gezinnen niet genoeg vlees, vis, eieren, groenten en fruit kregen.

Gezinnen leven voornamelijk van granen, wortels en knollen, waaraan ze peulvruchten toevoegen, zoals bonen en linzen, suggereert de studie - die was gebaseerd op een landelijke enquête onder meer dan 8.000 Venezolanen.

Een WFP-rapport uit 2020 plaatste Venezuela in de top vier van landen ter wereld die lijden onder voedselonzekerheid. Artsen melden ook dat ernstige ondervoeding de kindersterfte doet stijgen.

De Venezolaanse regering heeft de afgelopen vier jaar geen cijfers over kindersterfte vrijgegeven, maar het rapport van het ministerie van Volksgezondheid over 2017 toonde aan dat de kindersterfte met 30% was gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De toenmalige minister van Volksgezondheid, Antonieta Caporale, werd ontslagen kort nadat haar afdeling de cijfers openbaar had gemaakt.

Plan WFP

Het Wereldvoedselprogramma zal zich vestigen in Venezuela en streeft ernaar om tegen eind 2023 dagelijks 1,5 miljoen scholieren te voeden. Het WFP richt zich allereerst op de meest kwetsbare kinderen, die in het kleuter- en speciaal onderwijs. Het zegt dat scholen de beste manier zijn om gemeenschappen "op een onafhankelijke manier" te bereiken.

Critici van president Maduro hebben hem er in het verleden ervan beschuldigd internationale hulp te gebruiken om zijn heerschappij te versterken door de hulp alleen te verlenen aan degenen die zijn partij steunen. De eigen voedselsubsidieregeling van de overheid, bekend als Clap, is door Amerikaanse functionarissen afgekeurd als "enorm corrupt" en als een manier voor overheidsfunctionarissen om geld te verdienen aan enorm overgewaardeerde contracten.

De uitvoerend directeur van het WFP, David Beasley, bedankte president Maduro "voor het feit dat hij ons in staat stelde onafhankelijk te zijn en ons werk door niemand te laten politiseren".


Situatie Venezuela
Venezuela, een olierijk land, wordt al meer dan twintig jaar bestuurd door de socialistische partij PSUV. Van 1999 tot zijn dood in 2013 was Hugo Chávez president. Toen hij voor het eerst president werd, beloofde hij de enorme ongelijkheid van Venezuela terug te dringen.

Hoewel hij erin slaagde de ongelijkheid tijdens zijn machtsperiode te verminderen, mislukte een deel van het socialistische beleid dat hij voerde. Prijsbeheersing, die erop gericht was basisgoederen betaalbaarder te maken voor de armen, heeft veel Venezolaanse bedrijven geruïneerd omdat ze geen winst meer maakten. Met veel bedrijven die de productie stopzetten, tekorten aan basisgoederen en voedseldistributie.

De economische situatie is ernstig verslechterd sinds Hugo Chávez stierf en zijn rechterhand, Nicolás Maduro, president werd in 2016. De ongebreidelde hyperinflatie heeft de lokale valuta, de bolivar, bijna waardeloos gemaakt. Een kopje koffie met melk levert zo'n 4,2 miljoen bolivars op en veel bedrijven accepteren nu alleen Amerikaanse dollars.

En hoewel er nu weer meer goederen beschikbaar zijn nu handelaren de prijzen in dollars vaststellen, zijn ze weer grotendeels onbetaalbaar geworden voor de armen of voor degenen die geen toegang hebben tot de Amerikaanse valuta.
Advertenties