Cuba: Díaz-Canel nu voorzitter Communistische Partij
20 Apr 2021, 15:45
foto
Miguel Díaz-Canel (l) zal de functie van voorzitter van het Centraal Comité van de Cubaanse Communistische Partij overnemen van Raúl Castro (r). (Getty Images)


De Cubaanse Communistische Partij heeft aangekondigd dat Miguel Díaz-Canel de nieuwe partijvoorzitter wordt. Hij neemt de hamer over van Raúl Castro. Díaz-Canel, die Castro in 2018 opvolgde als Cuba's president, was alom getipt voor de aantoonbaar meer invloedrijke functie van partijleider.

De overgang betekent dat het eiland voor het eerst sinds de Cubaanse revolutie in 1959 door iemand anders dan Fidel of Raúl Castro wordt bestuurd. Díaz-Canel wordt gezien als loyaal aan de Castro's en hun economische model.

Vrijdag, toen Díaz-Canel nog niet officieel als was benoemd als partijvoorzitter, zei Raúl Castro dat hij het leiderschap zou overdragen aan een jongere generatie "vol passie en anti-imperialistische geest". Met zijn 60 jaar is Díaz-Canel bijna 30 jaar jonger dan zijn voorganger.

Het volgt op de aankondiging op vrijdag - op de eerste dag van het vierdaagse congres van de partij - dat Raúl Castro aftreedt als voorzitter. De 89-jarige bekleedde al sinds 2011 die functie, toen hij het overnam van zijn oudere broer, Fidel Castro.

Samen hebben de twee broers Cuba geregeerd sinds de revolutie van 1959 waarbij de autoritaire heerser generaal Fulgencio Batista werd afgezet.

Fidel Castro was de leider van het land vanaf 1959. Hij werd in 2006 ziek en twee jaar later droeg hij het presidentschap formeel over aan zijn broer. Fidel Castro stierf in 2016, maar zijn broer Raúl behield de macht van de Cubaanse Communistische Partij op het eiland.

Miguel Díaz-Canel

Hoewel Miguel Díaz-Canel werd geboren na de Cubaanse revolutie, wordt hij gezien als één van de trouwste verdedigers en een nauwe bondgenoot van de Castro's.

Hij begon zijn politieke carrière toen hij begin twintig was als lid van de Young Communist League in Santa Clara, een stad die wordt gedomineerd door het mausoleum van Che Guevara, die samen met de Castro's vocht tijdens de Cubaanse revolutie. Hij werkte zich omhoog door de gelederen en werd in 2009 minister van hoger onderwijs.

In 2013 werd hij vicepresident van de machtige Staatsraad. Vijf jaar later, in 2018, werd hij met 99,83% van de stemmen door de Nationale Vergadering van Cuba tot president van Cuba gekozen in een proces dat volledig onder toezicht stond van de regerende Communistische Partij.

Beleid Miguel Díaz-Canel

Onder het leiderschap van Díaz-Canel heeft Cuba goede betrekkingen onderhouden met Noord-Korea, China, Rusland, Bolivia en Venezuela. En hoewel hij heeft gezworen de soevereiniteit van Cuba en de idealen van de Castro's te beschermen, wordt hij geconfronteerd met een land dat vastzit in de ernstigste economische crisis in decennia.

Cuba's economie kromp vorig jaar met 11% toen de Covid-19-pandemie en sancties en strengere financiële beperkingen opgelegd door de Amerikaanse regering onder voormalig president Donald Trump het eiland hard troffen.

Díaz-Canel was verheugd over de verkiezing van president Joe Biden en zei dat hij geloofde dat "constructieve bilaterale betrekkingen met respect voor andermans verschillen" mogelijk waren onder de nieuwe president.

In zijn laatste toespraak tot de Communistische Partij op vrijdag, herhaalde Castro dat gevoel en zei hij dat er een "bereidheid was om een ​​respectvolle dialoog te voeren en een nieuw soort relatie met de Verenigde Staten op te bouwen".

Nu het Witte Huis echter zegt dat een verschuiving in zijn beleid ten opzichte van Cuba niet tot de topprioriteiten van president Joe Biden behoorde, lijken mogelijke veranderingen in de relatie tussen de twee landen nog ver weg.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April